2024. április 24., szerda

Módosult a költségvetés

Csaknem 50 millióval nőtt Kishegyes község költségvetése – Bevezetik a kötelező szemétkihordási díjat

Pénteken tartotta ülését a kishegyesi községi képviselő-testület. A képviselőknek 28 napirendi pont kapcsán kellett döntést hozniuk, köztük olyan lényegesről is mint a községi költségvetés módosítása. Ennek kapcsán Baranyi Szilárd, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetője elmondta, hogy pluszpénzek befolyása miatt kellett módosítani a költségvetést.

– A költségvetés módosítására főleg azért került sor, mert a tartománytól és a köztársaságtól bizonyos összegek fognak befolyni a költségvetésbe. Ezeket meghatározott költségvetési tervek finanszírozására fordítjuk, gondolok itt az óvoda épületeinek és a kishegyesi általános iskola egy épületének javítására, a bácsfeketehegyi (feketicsi) labdarúgópálya mellett épülő lelátóra és a bácsfeketehegyi utak javítására fogjuk fordítani. Ezekkel a pénzösszegekkel nőtt a költségvetés 470 millió dinárról 515 millióra – mondta el az osztályvezető.

Ugyancsak lényeges döntések születtek a Komunál Közvállalat kapcsán. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke erről elmondta, hogy határozatot hoztak a tisztaság megőrzésére vonatkozóan.

– Határozatot kellett hozni szemételszállítás kapcsán, hogy a kommunális vállalat törvényes keretek között tudja végezni ezt a tevékenységet. Ennek a döntésnek ez a lényege, de a határozat magába foglal a köztisztaságra vonatkozó dolgokat is. A kommunális vállalat kapcsán ugyancsak lényeges, hogy kineveztünk egy bizottságot, amely levezeti az igazgatóválasztást. Erre azért van szükség, mert január 1-je óta megbízott igazgató vezeti a vállalatot. Ez a bizottság fogja hamarosan kiírni a pályázatot az igazgatói tisztségre – mondta el Szűgyi, és hozzáfűzte, hogy a kommunális közvállalat árlistájába beépítenek temetkezésre vonatkozó tételeket is. Ez elengedhetetlen a temetők rendben tartásához, viszont az árak lemaradnak a környező községek áraitól – számolt be az elnök.

A képviselő-testület ülésén határozat született Kishegyes Község Szociális Központja ideiglenes igazgatóbizottságának kinevezéséről is. Erre azért volt szükség, mert Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjának kishegyesi része önállósul. Emellett a képviselők elfogadták a kishegyesi, a bácsfeketehegyi és a szeghegyi helyi közösségek múlt évi munkajelentéseit és idei munkaterveit. Határozat született a község árvízvédelmi tervének elfogadásáról is.