2024. március 28., csütörtök

A baraparti iskolába jár minden diák

Adán legkésőbb őszre nagyszabású felújítás kezdődik a központi iskolaépületben

Az adai Cseh Károly Általános Iskola a szerb kormány jóvoltából 81 millió dinárt fordíthat a központi iskolaépület teljes felújítására. A legkésőbb őszelőn kezdődő, 180 napos határidejű beruházás magában foglalja a fűtési rendszer korszerűsítését, az elektromos hálózat felújítását, valamint a külső és belső építkezési munkálatokat a meszeléstől a padló- és ablakcserén át a tető felújításáig. A munkálatok miatt szeptembertől az adai diákoknak a baraparti iskolában szervezik meg az oktatást két váltásban.

Búcsú Attila (Csincsik Zsolt felvétele)

Búcsú Attila (Csincsik Zsolt felvétele)

A régi iskolaépület hamarosan belülről is megújul (Csincsik Zsolt felvétele)

A régi iskolaépület hamarosan belülről is megújul (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán a Cseh Károly-iskola központi és baraparti részlegének renoválása két szakaszban zajlik. Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az első szakasz áfa nélkül 12,4 millió dinárba került, amit a helyi önkormányzat állt. A munkálatok során a baraparti iskolában 9 millió dinár értékben új ablakokat állítottak be, és bemeszelték az épület homlokzatát. A fennmaradó összegből restaurálták a központi iskolaépület régi szárnyának homlokzatát. Ez magában foglalta a szigetelést, a csatorna felújítását, a vakolat restaurálását, valamint új, korhű ablakok beállítását és ablakrácsozat felszerelését. Mindezt a szabadkai műemlékvédelmi intézet engedélyével és felügyeletével végezték el, mivel az 1900-ban épült régi szárny védett épület.

– A második fázis 81 millió dinár értékű munkálatokat ölel föl áfa nélkül. Ezt a szerb kormány közberuházásokkal foglalkozó irodája finanszírozza. A községi önkormányzatnak és az általános iskolának a feladata, hogy mindenféle beruházási engedélyt, tervet előkészítsen. A felújításban nagy szerepe van a szabadkai műemlékvédelmi intézetnek, mivel a régi épületszárnyban bármilyen renoválást csak az engedélyükkel végezhetünk el – magyarázta Búcsú Attila. – A munkálatok felölelik az új épületszárny teljes külső felújítását, a homlokzatot, az ablakok cseréjét, a vakolat rendbe hozását, szigetelést és a tető felújítását, amelyre új cserép kerül. Ami a belső felújítást illeti, elvégezzük a teljes áramhálózat, a fűtési rendszer és a vizesblokkok felújítását. Felújítjuk a régi épületszárny udvar felőli homlokzatát, és lecseréljük az ablakokat. A régi ajtókat felújítjuk, ha arra alkalmasak. Mindent igyekszünk a régi formájában megőrizni, csak azt cseréljük le, amit az intézet engedélyezett, mivel szigorúan kérik, hogy a megőrizhető elemek megmaradjanak. A régi épületszárnyban annyi modernizálást engedélyeztek, hogy vizesblokkokat alakíthatunk ki, mert abban az épületrészben ezek hiányoznak. Az épületekben teljes padlócsere lesz a tantermekben és a folyosókon, illetve elvégezzük a belső és a külső meszelést. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, és valószínűleg július folyamán lezárul, majd megtörténhet a szerződés aláírása a kivitelező céggel. Remélem, hogy legkésőbb az ősz elején elkezdődnek a munkálatok. A szerződés szerint 180 munkanap áll a kivitelező cég rendelkezésére – közölte a községi képviselő-testület elnöke.

Maksó Éva (Csincsik Zsolt felvétele)

Maksó Éva (Csincsik Zsolt felvétele)

A renoválási munkálatok miatt szeptembertől a Cseh Károly-iskola központi épületéből a baraparti iskolába költöztetik a diákokat.

– Valószínű, hogy fél év kevés lesz a renoválásra, hiszen nagyberuházásról van szó. Ezért a következő tanévet a baraparti iskolában kezdjük meg – magyarázta Maksó Éva iskolaigazgató. – Amennyiben meg tudunk egyezni a kivitelezővel, hogy fázisokra bontsa a munkálatokat, akkor már a második félévre megpróbáljuk birtokba venni az egyik szárnyat. Ha ez nem működik, akkor valószínűleg az egész iskolaévet a baraparti iskolarészlegben fogjuk kihúzni. Reméljük, hogy elférünk abban az épületben, amely valamikor 700 gyereket is befogadott. Biztos, hogy két váltásban fognak a diákok iskolába járni. Ez ügyben már próbáltunk egyeztetni a zeneiskolával és a többi egyesülettel és csoporttal. A felújítás elfogadhatóbb életvitelt és jobb munkakörülményeket eredményez majd az iskolában, ahol nagyon régen nem volt ekkora felújítás. Nagyon örülünk, hogy polgármester elgondolása szerint a község lehetőségeivel összhangban elvégezték az iskolaépületek felújítását Törökfaluban, Völgyparton és részben Adán. Majd állami támogatásra alapozva sorra kerül a központi iskolaépület renoválása is. Reméljük, hogy be fogjuk népesíteni ezt az iskolát, és lesz elég gyerekünk, aki használja – közölte.