2024. április 24., szerda

Cukorrépanap Inđiján

A változó időjárási feltételek, a március végi magas hőmérséklet, majd az áprilisi fagy és hó miatt a cukorrápavetés gyengébb, mint tavaly ilyenkor – hallottuk pénteken Ljubiša Radenkovićtól, a Sunoko vezérigazgatójától a cég hagyományos cukorrépanapi rendezvényén, amelyet az Agrounija Kft. inđijai birtokán tartottak az MK csoporthoz tartozó Sunoko szervezésében.

Cukorrépanap Inđiján (Ótos András felvétele)

Cukorrépanap Inđiján (Ótos András felvétele)

A cukorrépa cerkospórás levélfoltossága, az egyik legjelentősebb cukorrépa-betegség az előző években nagy károkat okozott. Az igazgató elégedett azzal, hogy a Sunokónak tavaly sikerült korszerűsítenie a növényvédelmet. A jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak a répalevél megőrzésére, hogy minél nagyobb legyen a répa cukortartalma.

A rendezvényen a cég szakmunkatársai kíséretében a vajdasági/szerbiai termelők, valamint az újságírók egy csoportja oldott hangulatban nemcsak véleményt cseréltek, barátkoztak és ünnepeltek, hanem alkalmuk volt megtekinteni a mintaparcellákon fejlődő cukorrépát, és tanácsokat hallani ennek a fontos ipari növénynek a termesztéséről, valamint megtekinteni a répatermesztéshez szükséges modern mezőgépeket.

A Sunoko, amely a legtöbb díjat kapta termékminőségért, vezető cég a szerbiai cukorrépa-természtésben és a legsikeresebb cukortermesztő Délkelet-Európában. Évente 400.000 tonna cukrot, továbbá melléktermékként 125.000 tonna répaszeletet és 130.000 tonna melaszt gyárt.