2024. április 19., péntek

Aranysas elismerések

A szabadkai díjazottakat is ünneplik az Ivan Sarić – Szárits János Hétvégén a békovai reptéren

Felejthetetlen élményben lesz részük mindazoknak, akik ma és holnap részt vesznek a sorrendben IX. Ivan Sarić –Szárits János Hétvégén Békován, a sportreptéren. Természetesen, ha az égiek is úgy akarják, hiszen a repülősportok egyik fő feltétele a kedvező időjárás. Az idei Szárits napokon is megidézik égtájunk első repülősének, Ivan Sarićnak – Szárits Jánosnak az emlékét, aki 1910 júniusában saját készítésű gépével szállt fel először a szabadkai lóversenypályáról, a Zorka környékéről, ahol volt később is a reptér, amíg 1956-ban nem készült el Békován az új sportreptér. A városnak nem kis hírnevet hozó sportoló még abban az évben (1910) október 16-án nyilvános bemutató-repülést tartott Szabadkán, a repülésnek nem éppen kedvező, szeles időben. Nem akarta cserben hagyni, a legenda és a korabeli újságcikkek szerint, a több mint 7000 várakozó és kíváncsi nézőt...

A szabadkai kis- és nagydiákok rajzaikkal emlékeznek meg a jelentős eseményről minden tanévben az Ivan Sarić Repülőklub Főnix projektumának keretében.

A mostani Szárits Hétvége kissé eltér a korábbiaknál: Ünnepélyesebb lesz, hiszen ismét Aranysas elismerésben részesültek többen is a szabadkaiak közül, a közelmúltban Belgrádban, a Szerbiai Repülőszövetség (SZRSZ) dísztermében megtartott ünnepségen. A repülősportokat kedvelő legjobbak, csakúgy, mint a korábbi években Aranysas szobrocskát kaptak. A legrangosabb elismerést Goran Đurković, a verseci Berkut Aeroklub siklóernyőse a hatodik alkalommal érdemelte ki, a tavaly teljesített kiváló eredményeiért az országos, az európai, a világbajnokságokon, kupadöntőkön. A második Aranysas szobrocska is Vajdaságba, Nagykikindára került. Miodrag Čiplić, a Kikinda Aeroklub rakétamodellezője másodszor nyerte el az Aranysast, a nagy türelmet, hozzáértést és pontosságot követelő sportágban nyújtott teljesítményért.

A szabadkai repülősport és modellezők szerelmesei közül ezúttal öten részesültek Aranysas elismerésben. Az elsők között a veteránokat köszöntötte Labud Bulatović, az SZRSZ elnöke és Željko Ovuka, az SZRSZ főtitkára. Az összesen 6 Aranysas-emlékéremből 4 Szabadkára került. Ezt az elismerést az egykori élsportolók kapják, a repülősport fejlesztésében, népszerűsítésében kifejtett tevékenységükért. Ebben az évben Koszorús Sándor és Hanák Emil a Szabadkai Repülőmodellező Klub vezetői, egykori rangos eredményt elért modellezők érdemelték ki kitartó és önzetlen munkájukért.

A Szabadkai Repülőmodellező Klub tagjai közül Zigyárev Richárd, az Ivan Sarić Műszaki Iskola diákja összesített versenyben, modellezésben, országos szinten a 3. helyezést érte el, és Aranysas díszoklevélben részesült.

„A jó együttműködésnek és szervezésnek köszönhetően értük el a kiváló eredményeket” – emelte ki köszöntőjében Labud Bulatović: „A legjobbak, az országos válogatott tagjai minden hazai és nemzetközi versenyen részt tudtak venni, és dobogósak voltak számos alkalommal. Törekvéseinket támogatta a Köztársasági Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a Szerbiai Sportszövetség. Csak néhány beszédes adatot említek: 44 verseny volt az elmúlt esztendőben, alig múlt el hét, hogy ne lett volna valahol rendezvény. 11 országos bajnokságot, 4 világkupát tartottunk. Különösen büszkék vagyunk a Repülőmodellezők Európai Bajnokságára, amelyen 220 versenyző vett részt 30 országból. Ennek a Nagybecskerek melletti Aradac volt a kiváló házigazdája. Repülőszövetségünk a jövőben is jó együttműködésre törekszik minden aeroklubbal az országban. A Szerbiai Sportstratégia, az új sporttörvény meghozatala után az SZRSZ az elsők között harmonizálta alapszabályát a törvényes rendelkezésekkel. Ezzel egyidőben megadtunk minden támogatást az aerokluboknak, hogy a saját statútumaikat egyeztessék a sporttörvénnyel.

Az ünnepség után, útban Újvidék és Szabadka felé mindenről, de leginkább a régi időkről beszélgettünk, amikor még nem a pénz függvénye volt a repülősportok űzése, mert azt jórészt támogatásból oldotta meg a közösség. Akkoriban a tehetséges, a sokszor extrém sportnak is minősített repülést kedvelő fiatalok zökkenőmentesen kapcsolódhattak be az elméleti, majd a gyakorlati oktatásba. Milan Radojčin elnök emlékezete szerint a repülőklubot 1937-ben alapították Szabadkán, de a háború miatt félbemaradt a tevékenysége egészen 1945-ig, amikor felújították a repülősportot kedvelők legnagyobb örömére. A legjobb eredmények az Ivan Sarić Repülőklub arany időszakában, 1975–1990-ig születtek. Ebben az időszakban a vitorlázók, az ejtőernyősök és a motoros pilóták érték el a legjobb eredményeket a különböző versenyeken. Számos bajnokságnak, kupának, szemlének is házigazdája volt a repülőklub. Új szekció is alakult a motoros sárkányrepülősök részére. Ez a sportág lett csakhamar a legnépszerűbb és a legtömegesebb Szabadkán. Egyaránt vonzotta a fiatalokat és középkorúakat. A jó meteorológiai és terepi feltételek lehetővé tették az oktatótáborok megszervezését a tanulók és a gyakorló repülősök részére. Sajnos Jugoszlávia szétesése után törés történt a repülőklub életében is. Félő volt, hogy meg is szűnik, mivel bizonytalanná vált a klub működésének finanszírozása. A megváltozott körülmények ellenére a klub vezetőségének sikerült megőrizni a tulajdonában lévő gépeket, de a tagsága jelentősen megcsappant. A klubhoz hű repülősökkel mégis jó eredményeket tudtak elérni pl. a vitorlázók, az ejtőernyősök és a sárkányrepülősök. Újdonságnak számít, hogy 2010-től a sárkányrepülő-oktatás mellett az ejtőernyős szekcióban is van újból kiképzés. Eleinte kölcsönfelszereléssel, de saját oktatóikkal, önerőből valósították meg az ejtőernyősök oktatását, vizsgáztatását. Az utóbbi években megalakult a siklóernyősök szekciója is. Ez főleg a fiatal repülésrajongók körében közkedvelt, jóllehet már az extrém sportok közé sorolható siklóernyőzés.

Előbb gondolataiban, majd hangosan is összegezett az autóban Kovács Mihály: „Megszakítás nélkül 57 éve vagyok a repülésben, 500-szor ugrottam ejtőernyővel, csaknem 70 ejtőernyősnek, 55 sárkányosnak voltam az oktatója, 8 sárkányrepülő tanárt képeztem ki. 200 órányit vitorláztam, csaknem 5500 fel- és leszállásom van sárkányrepülővel. Kiváló tanítványaim voltak, köztük a néhai Szűcs Rudolf ejtőernyős (az egyetlen szabadkai, aki 2000-szer ugrott ki a repülőből), és dr. Mirko Šinković. Sokan vannak még, akiknek nevét mindenképpen meg kellene említeni. Egyszer talán el is készül majd a szabadkai repülősök története.

Az Ivan Sarić – Szárits János Hétvégén mindenkit szeretettel várnak a szervezők a békovai sportreptéren, azokat is, akik rajonganak és azokat is, akik inkább nézik a repülést. A modellezők légibemutatón mutatják be legújabb gépeiket. Az érdeklők megtekinthetik a repülés ihlette gyermekrajz-kiállítást, de lesz sárkányeregetés és egyéb meglepetés is, ha közbe nem szól az időjárás. A bográcsban ezúttal is rotyog majd a vendégcsalogató paprikás. A programok ma és holnap, vasárnap 9-10 órakor kezdődnek.