2024. április 25., csütörtök
TECH-SAROK

Célszerszámok kedvenc válogatása

A legjobb programok minden feladatra. Az alkalmazásválogatásban szereplő számítógépes programok szabadon letölthetőek, ingyenesen felhasználhatóak és a legtöbb magyarul is használható.

A legjobb SSD/HDD-elemző

Amióta a limitált kapacitású SSD-k világát éljük, nincs még egy olyan program, amely annyiszor megkönnyítette volna a mindennapjainkat, mint a WinDirStat. Ha kezdünk kifogyni a helyből: csak indítsuk el, látni fogjuk, hogy mely elemek foglalják a legtöbb helyet a tárolón és a feleslegeseket törölhetjük. A helyfoglalást grafikusan is ábrázolja, így nincs más teendő, mint a színes négyszögek közül a legnagyobbakra ráklikkelni, és megmutatja a fájl elérési helyét. A videókat egyből törölhetjük, de a különféle programok (főleg játékok) tömörített állományaival vigyázzunk! Ezeket ne egyesével töröljük, hanem az egész programot távolítsuk el.

A legjobb HDD/SSD-takarító

Se szeri, se száma a hasonló programoknak, de a Wise Disk Cleaner az átgondolt, egyszerű, modern felületével emelkedik ki a mezőnyből. Tartalmaz egy általános tisztítót, itt kipucolhatjuk a Windowst, a böngészőket, egyéb alkalmazásokat, külön almenüből pedig az oprendszerben, a böngészőkben hagyott nyomainkat képes eltakarítani. Itt is pozitívumként emelhetjük ki, hogy a takarításra várt elemek csoportosítása logikus és a magyar elnevezések is stimmelnek és érthetők, szemben sok más program gyatra magyarságával. A feladatokat ütemezni is tudjuk (ebben az esetben automatikusan végrehajtja ezeket), illetve saját töredezettségmentesítője is van – ez az SSD-ket mellőzi, amit sose bíráljunk felül.

A legjobb adatmentő

Fájlokat, mappákat bármikor törölhetünk véletlenül és persze az is előfordulhat, hogy ezek nem a Lomtárban landolnak. Az idegeskedés helyett érdemes azonnal egy profi adat-visszaállító szoftvert bevetni. Ezek közül a toplistákat évekig a Recuva vezette, de az utóbbi időszakban a legösszetettebb ingyenes megoldást már a MiniTool Power Data Recovery Free 7.0 kínálja, amely sokkal hatékonyabb mint a legtöbb vetélytársa. Nemcsak fájlokat menthetünk vele: képes a sérült vagy törölt partíciókat is helyreállítani, sőt a leradírozott CD/DVD lemezekkel is tehetünk egy próbát. Külön specialitása az USB-kulcsokról, memóriakártyákról meggondolatlanul törölt képek, zenék és videók. A talált fájlokról előnézetet is mutat. Csak 1 GB-nyi adat visszaállításáig ingyenes.

Bootolható USB-készítő

Klasszikusan „mentőlemezeket” készíthetünk ISO formátumban, amelyek jól jönnek például az igazán makacs fertőzések eltávolításakor. De, hogy egy másik példát is említsünk: komplett (Linux-alapú) mini rendszert készíthetünk az USB-kulcsunkra, amely aztán mindig velünk van és szuper biztonságos. A Rufus sallangoktól mentes, de egy ilyen feladat kapcsán éppen erre van szükségünk. Az USB-kulcsunkat eleve felismeri, ezenkívül a Bootolható lemez készítése menüben válasszuk ki az ISO-fájlt és tallózzuk be az adattárolónkról, majd klikkeljünk az Indításra.

A legjobb védett homokozó

A legbiztosabb védelem, ha a veszélyes oldalakat, programokat egy virtuális gépen próbáljuk ki. A VirtualBoxot (Oracle) rendületlenül fejlesztik. A segítségével kockázatmentesen próbálhatunk ki egy-egy nekünk tetsző Linux-disztribúciót vagy épp feltehetjük a korábbi Windowst, esetleg a legújabbat, amellyel kapcsolatban még vannak kételyeink. Ami a virtuális géphez elengedhetetlen: ISO-fájl a kipróbálásra szánt oprendszerből, megfelelő mennyiségű memória a kellő sebességhez (4 GB vagy több), tárhely a HDD-n, SSD-n a próbálgatni való Linux-nak/Windowsnak.

A legjobb titkosító

Mindenkinek szüksége lehet a PC-jén néhány titkosított mappára vagy fájlra. Például biztonságos mappában helyezhetjük el az adóbevallásainkat, szerződéseket, de akár az olyan fotókat, amelyek kínosak, de nem szeretnénk törölni ezeket. Az AxCrypttel pontosan ezt tehetjük meg: beépül az Intézőbe, így egyetlen jobb klikkel a fájlon vagy mappán megoldhatjuk a titkosítást/feloldást. Újabban képes a fájlok biztonságos törlésére is és (sajnos) prémium verziót is kínál. Utóbbi online jelszószéfet, nagyobb biztonságot, együttműködést a felhőszolgáltatókkal, mobil applikációt is tartalmaz.

A legjobb modern médialejátszó

A VLC-nek egyszerűségben, praktikumban nincsen párja, de néhány újítással az 5K Player többre képes, és ha ezekre szükségünk van, akkor érdemes kipróbálni. A leghasznosabbnak talán az tűnik, hogy képes a YouTube-ról, Facebookról a klippeket bármekkora felbontásban lementeni. Sok letöltőprogram jelez hibát egy-egy működő URL-re, de az 5K Playerrel igen jók a tapasztalatok: a legtöbb linket gond nélkül feldolgozta és néhány alapvető konvertáló lehetőséget is felkínál. Ezenkívül netes rádiókat is hallgathatunk vele és együttműködik az Apple AirPlay szolgáltatásával.

A legjobb videokonvertáló

Ezen a területen rengeteg lebutított program igyekszik meglehetősen idegesítő eszközökkel rábírni a felhasználót, hogy az ingyenes helyett térjünk át a fizetős, jó esetben valóban használható változatukra. Óriási igény van a jobb videokonvertálókra. A mezőnyből pillanatnyilag kiemelkedik a HD Video Converter Factory, amelynek szintén van fizetős verziója, de ez csak az UHD, 4K videókhoz szükséges – ezekre a felbontásokra pedig egyelőre még csak kisebb igény mutatkozik. Pozitívum, hogy kellően gyors, három klikkeléssel elvégzi a munkát, rengeteg eszközt ismer és csak az átalakítás után reklámozza a Pro verziót. Akár fel is hangosítja a halk videóinkat.

A legjobb YouTube letöltő

Bármikor szükségünk lehet arra, hogy a YouTube-ról, Facebookról letöltsünk egy videót vagy akár csak annak a hangsávját MP3-ban. Sokat töprengtünk, hogy melyik programot ajánljuk, végül maradtunk a Freemake Video Downloadernél. Ennek az előnye, hogy hibátlan a kezelőfelülete, magyarul is használhatjuk, kivágja a hirdetéseket a videókból, több mint 50 oldalt ismer, konvertál a megfelelő eszközökre. Hátránya, hogy a telepítésénél figyelni kell, kéretlen reklámprogramok felinstallálását kikerülendő, másrészt a videókba is beégeti az ingyenes verzió logóját. (A Chip korongmellékletei nyomán)