2024. április 25., csütörtök
KICSIKRŐL NAGYOKNAK

A szülői távollét nagy kérdése

Az édesanyák számára különösen nehéz lehet másra hagyni csemetéjüket, legyen szó akár néhány óráról, vagy pár napról. Olyan eset is előfordulhat, hogy ettől hosszabb időre kell az anyának távol lennie gyermekétől. A legtöbb szülőben ilyenkor a lelkiismeret-furdalás érzése jelentkezik.

A szakvélemények eltérnek azzal kapcsolatban, hogy mennyi időre ajánlatos másra hagyni a csöppséget. John Bowlby, a gyermekpszichológia egyik kiemelkedő alakja szerint a legérzékenyebb időszaknak a fél- és hároméves kor közötti szakasz számít. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az anyuka távollétében más még véletlenül sem vigyázhat a kis utódra. A hosszú hétvége az említett időszakban is megoldható. A lelki fejlődés egyik jellemzője, hogy a tárgyállandóság egy éves kor körül alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a gyermek a maga értelmi szintjén tisztában van azzal, hogy amit nem lát, az még nem szűnik meg. Távozáskor mindenképpen magyarázzuk meg neki, hogy anya visszajön. Ezt a pillanatot egy számára ismerős eseményhez kössünk, például a soron következő fürdetéshez, hiszen a csöppség ezt megérti majd. Ilyenkor fontos, hogy a gyerkőc otthon vagy számára ismerős környezetben legyen. Kizárólag egy állandó személyre bízzuk a felügyeletet, mivel ez a biztonság érzését nyújtja a picinek.

A szülőben jelentkező lelkiismeret-furdalás teljesen természetes, mégis attól, hogy pár napra egyedül hagyja a három évestől fiatalabb gyermeket, annak lelki fejlődése még nem sérül. Semmiképpen sem árt meg, ha már egészen pici kortól a szülői távolléthez szoktatja csemetéjét. Ez is családonként változik, a folyamatot pedig szülő és gyereke válogatja. John Bowlby arra is figyelmeztet, hogy ameddig az anyuka távol van, a csöppség remekül érezheti magát. A szülő visszaérkezését követően azonban viselkedésére jellemző lehet a nyűgös, követelődző, anyás, dühös hangulat. Kifejezetten igényli édesanyja figyelmét és közelségét. Ez nem azt jelenti, hogy a kis trónörökös rosszul viselte azt a néhány napot, egyszerűen csak az anyuka hiányából fakadó érzéseit a maga módján vezeti le. Ilyenkor pedig nem fegyelmezni kell, hanem meg kell nyugtatni a csöppséget.