2024. március 19., kedd
HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Csendes falu, nagy zarándokhely

Csíksomlyó négyszázötven éve

Június első hétvégéjén sok magyar útja Csíksomlyóra vezet. A neves zarándokhely idei jelmondata: Tarts meg minket őseink szent hitében! Ehhez fohászkodnak majd az összesereglő emberek az egyházi személyekkel együtt. Immár négyszázötvenedszer.

Csíksomlyó a székelyek jelképes helye, amely mára kibővült, és nemcsak a székelységnek a találkozója, hanem az egész keresztény magyarságé.

A zarándokok 130 kilométeres távolságot tehetnek meg a templomig. Kereszteket és zászlókat visznek a kezükben. Végig a menet során különböző szokások alakultak ki, csengőkkel a kezükben jelzik, merre tart az útvonal. A búcsúhelyhez érve meggyónhatnak. Magyarul. Anyanyelvükön beszélhetnek a lelkészekkel, s ez nagy dolog olyan területekről érkezőknek, mint a moldvai csángók. Vannak átalakult, új keletű szokások is, ilyen például, hogy a Szűzanya-szoborhoz személyes tárgyakat érintenek, és ezáltal áldást várnak. A hívek gyakran a legszemélyesebb tárgyként a mobiltelefonjukat érintik a szoborhoz.

Aki ott járt, vallja: csendes kis falucska Erdélyben; a Székelyföldön, a Kissomlyó-hegy lábánál Csíksomlyó. A Székelyföld és a székely nép történetében mégis óriási jelentőségű volt mindig, és ma is az. A kegyhely eredete belevész a korai középkor történetébe. Annyi bizonyos, hogy IV. Jenő pápa 1444. február 2-án teljes búcsút engedélyezett mindazoknak, akik a ferences atyák csíksomlyói Mária templomának építkezésében segítenek. Tehát maga az ősi Mária-tisztelet és a hatalmas méretű kegyszobor még régebbi időből való. Tény, hogy Csík, Háromszék, Udvarhely és Marostorda vármegyék vidéke rendszeresen tiszteleg, ősidők óta a csíksomlyói Boldogasszony előtt, de rajtuk kívül – amíg lehetett – egész Magyarországról is jöttek zarándokok a kegyhelyre. Nagyvárad és Kolozsvár meg a többi ősi magyar erdélyi város mindig képviseltette magát a somlyói búcsúkon. Így van ez most is.

A XVII. és XVIII. században a törökök és a tatárok igen sokszor betörtek a csíki falvakba, és a kolostort három ízben is földúlták, fölégették. Így történt ez 1661-ben és 1694-ben. A kegyszobor minden esetben szinte csodálatos módon menekült meg.

A csíksomlyói kegyhelyet a Szűzanya közbenjárására véghez vitt csodák teszik természetfölöttivé – írja a bucsujaras.hu honlap. E csodákat 1799. július 17-én Kollonita László erdélyi püspökének vizsgálóbizottsága alaposan fölülbírálta, majd 1798-ban a kegyszobrot csodákkal ékesnek hirdette ki. Meg kell jegyezni azt is, hogy a János Zsigmond fejedelem által erőszakosan kiterjesztett unitárius vallás átvétele ellen elsősorban a csíksomlyói Szűzanya iránti ragaszkodás erejével tiltakoztak a székelyek. És ezért megmaradtak máig őseik katolikus hitében. Joggal mondhatjuk tehát, hogy ami a lengyeleknek Czestochowa, a magyaroknak Máriapócs és Verebély, az a székelyeknek Csíksomlyó.

A jelenlegi kéttornyú templom 1802-ben épült, a kegyoltár pedig 1848-ban. A kegyszobor maga 2,26 m magas. 1916-ban augusztus 29-én a kegyszobrot Székelyudvarhelyre menekítették, majd innen Kolozsvárra, ahol a Havas Boldogasszony templomában kapott szállást. 1920 pünkösdjén azonban újból „hazatérhetett” és elfoglalhatta trónusát a csíksomlyói kegytemplomban.

Csíksomlyó éneke
(dallama: Amint mondta föltámadt)

 

1. Ki az édes Szűzanyát szívből szereti,

Szent örömmel siessen őt köszönteni.

Üdvözlégy, mennyei rózsa, hóliliomszál,

Ki a székely nép földjében kivirágoztál.

 

2. Örömében sír bennünk a szív és lélek,

Hogy mi itt köszönthetünk, jó Anyánk, téged

Üdvözlégy, mennyei rózsa, hóliliomszál,

Ki a székely nép szívében kivirágoztál.

 

3. Nyitva áll előttünk a somlyói templom,

Ahol eltűnik minden bú és fájdalom.

Üdvözlégy, mennyei rózsa, hóliliomszál,

Aki Erdély hős földjében kivirágoztál.

 

4. Itt örömgyönggyé válik a bánat könnye,

Lecsendesül a kebel zajló tengere.

Üdvözlégy, mennyei rózsa, hóliliomszál,

Aki Csíksomlyó kertjében kivirágoztál.

 

5. Átvesszük üzenetedet Csíksomlyói Szűz,

Katolikus hitünkhöz a szeretet fűz!

Üdvözlégy, mennyei rózsa, hóliliomszál,

Aki a magyar lelkekben kivirágoztál.