2024. április 26., péntek

Zsűri elnöke: Minden előadás nyertes

Füttykoncert és taps a 62. Sterija Játékok eredményhirdetésén

Szombat este került sor a 62. Sterija Játékok eredményhirdetésére, a Dnevnik napilap online felületén pedig már aznap délelőtt nyilvánosságra hozták az öttagú zsűri döntését, melynek értelmében a fesztivál történetében első alkalommal egyetlen díjat sem osztottak ki a fő kategóriákban. Az Isidora Žebeljan zeneszerző, Nikita Milivojević és Aleksandar Popovski színházi rendező, Elor Emina színésznő és Predrag Miki Manojlović színész összetételű zsűri indoklásában egyebek mellett az áll, hogy a fesztivál összes résztvevője kapja a Sterija-díjat, a publikumot pedig Sterija-különdíjjal jutalmazzák. Az esti eredményhirdetés a döntés tükrében nem zajlott zökkenőmentesen: Predrag Miki Manojlovićot, a zsűri elnökét és a többi tagot már a színpadra érkezésükkor taps és füttykoncert fogadta, de az elégedetlenkedők bekiabálásokkal és sípolással szakították meg több alkalommal a döntés indoklásának felvezetése, majd ismertetése során. Manojlović hangsúlyozta, az 1956-ban alapított, s az európai kulturális élvonalba tartozó fesztivál – mely a kultúra, az intellektus és a kreativitás ünnepévé nőtte ki magát fennállásának évtizedei alatt –, idei versenyprogramjában olyan előadások szerepeltek, melyek nem érték el azt a színvonalat, amelyet a Sterija Játékok képviselnek. Ez, mint mondta, távolabbra mutat, a hazai kultúra és színházművészet problémáira, ezért a zsűrinek el kellett döntenie, hogy a középszerűséget díjazza-e és bátorítja-e tovább, vagy felteszi a kérdést, hol van és hová tart a jelenlegi kultúra, és az állam hogyan viszonyul ehhez.

Miroslav Miki Radonjić, a fesztivál igazgatója és az idei versenyprogram szelektora elmondta, a válogatás során arra törekedett, hogy a versenybe kerülő előadások művészeti és esztétikai értelemben kiemelkedőek és a szerb színházművészetben releváns alkotások legyenek, és hangsúlyozta, továbbra is kiáll a válogatásba bekerült produkciók mellett, és bejelentette, hogy a fesztivál jövőre is folytatódni fog.

A 62. Sterija Játékok azonban így sem maradt díjak nélkül: a legjobb színházi kritikáért járó Miodrag Kujundžić Díjat a belgrádi kritikus és teatrológus Ivan Medenica érdemelte ki Ubojita značenja című, a belgrádi Nemzeti Színház Rodoljupci elnevezésű, Urbán András által rendezett előadásáról írott szövegéért. Szintén Ivan Medenica kapta a Jovan Hristić Díjat, mellyel a színháztudomány terén kifejtett munkájáért és Tragedija incijacije címen 2016-ban megjelent könyvéért jutalmazták. A Szerbiai Színházkritikusok és Teatrológusok Egyesülete a 62. Sterija Játékok kritikai kerekasztal-beszélgetéseinek díját egyhangúlag az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Na Drini ćuprija című produkciójának ítélték oda, melyet Kokan Mladenović rendezett, és ugyanez az előadás kapta a fesztivál közönségdíját, ahogyan a Dnevnik napilap díját is.