2024. április 16., kedd
KLÍMAEGYEZMÉNY - REAKCIÓK

Fabius: Trump egy rakás hazugságot beszélt

Donald Trump amerikai elnök szégyenletes hibát követett el Laurent Fabius, a párizsi klímaegyezményt tető alá hozó volt francia külügyminiszter szerint azzal, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban csaknem 200 ország által aláírt globális klímamegállapodásból. Az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnöke azt is szóvá tette, hogy Trump a témában „egy rakás hazugságot” terjeszt.

„Ez a döntés, ez a beszéd, ez egy szégyenletes hiba, hatalmas tévedés. Aztán meg egy rakás hazugság. Az egyetlen reakció a világ mobilizálása, ezt kell most tenni” – mondta Laurent Fabius pénteken a France2 közszolgálati televízióban. A volt külügyminiszter elsősorban azt kifogásolta, hogy Trump a klímaegyezménynek az amerikai gazdaságra tett negatív hatásaival indokolta a döntését.

„Teljesen hamis elképzelés azt gondolni, hogy a párizsi klímaegyezményből történő kilépés pozitív lesz az Egyesült Államok számára. A zöldenergia-szektorban a munkahelyteremtés jelentősebb, mint az elavult ágazatokban a munkahelyek megszűnése. Álláspontjának szégyenletes jellege ellenére Trump nem fogja tudni lerombolni a párizsi megállapodást, amely a lehető legjobb kompromisszum volt” – mondta a francia diplomácia korábbi vezetője.

„Trump úr elképesztően arrogáns. Azt mondja, hogy miután más véleményen vagyok, mint a többiek, a többieknek újra kell tárgyalniuk. De ilyen nincs! Szó sem lehet semmilyen újratárgyalásról” – fogalmazott Fabius, aki úgy vélte, hogy az amerikai elnök elsősorban választási és ideológiai okokból hozta meg a döntését. Újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy „megvan annak a veszélye”, hogy más országok is követik az Egyesült Államok példáját.

„Vannak olyan országok, amelyek aláírták, de nem ratifikálták. Ez a helyzet Oroszországgal, Törökországgal. De a világnak és mindannyiuknak az az érdeke, hogy ebben az irányban folytassuk, miután az élelmezés, az egészség, a migráció vagy a háborúk ügyéről van szó, és ezért is botrányos az amerikai döntés” – hívta fel a figyelmet.

Tusk: Az EU és Kína fokozza az együttműködést az éghajlatváltozás ellen

Fokozza az együttműködést az Európai Unió és Kína a klímaváltozás elleni küzdelemben – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a pénteki brüsszeli EU-Kína csúcstalálkozó után. „Meggyőződésünk, hogy nagy hiba volt az Egyesült Államok döntése a párizsi klímaegyezmény felmondásáról” – mondta Tusk az ülést követő sajtóértekezleten.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a találkozón közeledtek az álláspontok a kínai acéldömping és az európai piacvédelmi intézkedések ügyében, de egyelőre nem sikerült megállapodásra jutni.

Kreml: Washington nélkül működésképtelen a megállapodás

Az Egyesült Államok részvétele nélkül működésképtelen a párizsi klímaegyezmény, de Oroszország tartja magát a megállapodáshoz – jelentette ki Andrej Belouszov orosz elnöki tanácsadó pénteken Szentpéterváron. „Amennyire meg tudom ítélni, a kilépés viszonylagos, mert kimondatott, hogy az amerikai kormányzat a problémák igazságosabb megoldására törekszik. De elvi alapon természetesen nagyon sajnálom a történteket, mert nem szabad megváltoztatni a meghozott döntéseket” – mondta az elnöki tanácsadó. „Természetesen nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok nélkül a párizsi megállapodás működésképtelen, mert az Egyesült Államok az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó” – tette hozzá.

Hasonlóképpen nyilatkozott Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, aki kijelentette, hogy Moszkva a washingtoni döntés ellenére is tartja magát a megállapodáshoz. Szergej Donszkoj, a természeti erőforrásokért felelős miniszter ugyancsak Szentpéterváron azt mondta, hogy Oroszország feltehetően 2020-ig ratifikálni fogja a párizsi klímaegyezményt. Az erről szóló végleges döntést várhatóan leghamarabb 2019 januárjában fogják meghozni Moszkvában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még Trumpnak az egyezményből való kilépésről szóló bejelentése előtt újságírókkal azt közölte, hogy Oroszország nagyra becsüli a párizsi klímamegállapodást, és hogy annak nem lehet alternatívája. Hozzátette ugyanakkor, hogy az egyezmény végrehajtása nem lesz annyira hatékony a „kulcsfontosságú aláírói nélkül”.

Merkel: Az eddiginél is eltökéltebben fogunk össze

Nem tartóztatja fel a Föld védelme mellett elkötelezett erőket az, hogy a washingtoni vezetés úgy döntött, kilép a párizsi klímaegyezményből – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben. Nyilatkozatában aláhúzta, hogy az Egyesült Államok kilépése nem veti vissza az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelmet, „éppen ellenkezőleg, az eddiginél is eltökéltebben fogunk össze, hogy sikeresen megbirkózzunk az egész emberiség előtt álló olyan kihívásokkal mint a klímaváltozás”. Az amerikai elnök döntése „rendkívül sajnálatos, és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztam” – tette hozzá a CDU elnöke.

Trump lépése pártokon átívelő elutasításra talált Németországban. Angela Merkel szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz például kiemelte, hogy az amerikai elnök ugyan kiléphet a klímavédelmi megállapodásból, de a klímaváltozás alól nem vonhatja ki magát.

ENSZ: Trump döntése 0,3 fokos többletfelmelegedést jelent

Az ENSZ meteorológiai szervezetének (WMO) becslése szerint az évszázad végéig 0,3 Celsius-fokos többletemelkedést jelenthet a globális felmelegedésben Trump döntése arról, hogy az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezményből, amelynek fő célja éppen a felmelegedés visszafogása. Deon Terblanche, a WMO illetékese pénteken Genfben nyilatkozva hangsúlyozta, hogy csak becslésről van szó, mert eddig nem modellezték azt a lehetőséget, hogy Washington nem vesz részt a megállapodás végrehajtásában.

Erik Solheim, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának főigazgatója szerint azzal, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, nem vet véget a globális felmelegedés visszafogására tett „megállíthatatlan erőfeszítéseknek”.

Az EU és az Afrikai Unió tagországai közös nyilatkozatban erősítették meg a párizsi megállapodás iránti elkötelezettségüket, és megjegyezték, hogy szolidaritást vállalnak azokkal, akiket az éghajlatváltozás veszélye leginkább fenyeget. Számos afrikai ország kormányzata aggodalmát fejezte ki az éghajlatváltozással együtt járó természeti jelenségek, például a tengerszint emelkedése és a változó időjárási körülmények miatt, mert azok tovább rontják a mezőgazdasági fejlődés esélyeit, pedig ettől az ágazattól a világ legszegényebb kontinensének oly sok lakosa remél egyedüli megélhetést.

Közleményt adott ki a veterán állami vezetőket és emberi jogi harcosokat tömörítő, úgynevezett Vének nemzetközi csoportja is, amelyet 2007-ben alapították meg, és tagjai közé tartozott mások mellett Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő, Jimmy Carter korábbi amerikai elnök és Kofi Annan régebbi ENSZ-főtitkár is. A közleményben Mary Robinson volt emberi jogi ENSZ-főbiztos – aki egy időben az ENSZ klímaváltozással foglalkozó különmegbízottja is volt – úgy fogalmazott: az Egyesült Államokat jelen döntése „latorállamként tünteti fel a nemzetközi színtéren”. Kofi Annan szerint a klímaváltozás „korunk legnagyobb egzisztenciális fenyegetése”, a megfékezését célzó párizsi klímaegyezményt pedig gyengíti az Egyesült Államok visszalépése, habár nem veszélyezteti.

Más országok mellett India vezetése is jelezte, hogy elkötelezett marad a párizsi klímaegyezmény mellett. „A Narendra Modi vezette indiai kormány hitvallásának a megújuló energiaforrások használata fontos része, így határozottan kiáll a párizsi megállapodásban foglalt kötelezettségvállalások teljesítése mellett, függetlenül attól, hogy a többi ország miképpen cselekszik” – jelezte közleményében Pijush Gojal, a megújuló energiaforrásért felelős minisztérium vezetője. Hrsh Vardhan, a környezetvédelmi kérdésekben is illetékes tárca vezetője szintén értésre adta, hogy a világ harmadik legnagyobb gázkibocsátó országa „elkötelezte magát amellett: mindent megtesz, hogy kezelje az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés problémáját”.