2024. március 28., csütörtök

Az új tanévre készülve

Jerasz Anikó

Jerasz Anikó

1450–1500 kis elsősre számíthatunk idén szeptemberben az iskoláskor előtti intézmények iskola-előkészítő csoportjaiba járó gyermekek száma szerint: magyar nyelvű iskola-előkészítő csoportban 1388, kétnyelvűben pedig 101 gyermek van. Május 31-én zárult hivatalosan az elsősök beíratása, de mint minden évben, idén is megtörténhet, hogy a nyár folyamán még változhat a létszám, az intézmények nyitottak, be lehet íratni még az elsősöket szeptemberig.

– Reményeink szerint a kétnyelvű előkészítős csoportokban is sokan döntenek úgy, hogy a magyar tannyelvű oktatást választják gyermekeik számára. Az MNT képviselői meg is szólították ezeket a családokat, különös tekintettel a szórványközösségekre. Fontos, hogy a gyermekek magyar nyelven járjanak iskolába, a szerb nyelv elsajátítása szórványközösségekben nem jelenthet gondot, hiszen folyamatosan olyan ingerek érik őket ezekben a közösségekben, hogy a szerb nyelvet mindenképpen el fogják sajátítani – mondta el Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. – Jelenleg 74 általános iskolában folyik magyar tannyelvű oktatás és 6 speciális iskolában. Tavaly 1521 elsősnek osztottunk ki beiskolázási csomagot. Az óvodák adatai szerint a tavalyi létszámhoz viszonyítva gyermeklétszám-növekedésre lehet számítani Topolya, Temerin, Zombor és Kishegyes községben, gyermeklétszám-csökkenés pedig Óbecse, Nagybecskerek, Zenta és Magyarkanizsa községben várható.

Mint megtudtuk, a kis létszámú tagozatok megnyitására vonatkozó kérelmek már elkezdtek érkezni az MNT-hez véleményezésre. Ezidáig Bezdánból, Doroszlóról, Gombosról, Nagykikindáról, Szajánból és Székelykevéről érkeztek.

– A mi állásfoglalásunk, hogy minden kis létszámú tagozatot meg kell menteni, és ahol csak lehetséges, önálló első osztályként nyíljon. Nagy öröm, hogy sikerült visszahozni Maradékon a magyar tannyelvű oktatást, Verbászon sikerült 2016-ban magyar óvodai csoportot nyitni, 2017-ben pedig a nezsényi óvodában lehetett magyar csoport, ami iskoláskor előtti csoport volt, most viszont már vegyes korosztályú csoportként fog működni. Minden gyermek, aki magyar nyelven kezdi meg az első osztályt, megkapja az MNT beiskolázási csomagját, amely tartalmazza a szükséges taneszközöket: jól felszerelt tolltartó, vonalzókészlet, betűkirakó, füzetek, a rajzórához szükséges eszközök… Így idén is felhívjuk a szülők figyelmét, hogy ne vásároljanak tanszereket a gyermekeiknek, amíg kézhez nem kapják a csomagot a tanév első napjaiban. Az esetleges szükséges plusz eszközöket elég lesz akkor megvenni, amikor ezt az osztálytanító jelzi.

Az iskolabusz-program is tovább folytatódik a 2017/2018-as tanévben is. A 2016/2017-es tanévben 11 önkormányzat területén működött, és megközelítőleg 270 gyermeket szállítottak, általános iskolásokat és Verbászon például a városon belül óvodásokat is. Az iskolabuszok olyan önkormányzatok területén működnek, ahol nincs magyar tannyelvű oktatás, és így másik településre szállítják a magyarul tanulókat. Jerasz Anikó hangsúlyozta, hogy amennyiben szükség mutatkozna még további településeken iskolabuszt indítani, akkor erre lehetőséget biztosítanak.