2024. március 29., péntek

Rács mögött az erőszaktevő

Egy visszaeső bántalmazót azonnali hatállyal végrehajtandó fegyházelzárásra ítéltek Pancsován

Csütörtök óta, amióta hatályba lépett a családon belül erőszak megfékezéséről szóló törvény, a hatóságok a gyakorlatban is megkezdték alkalmazni az új rendelkezéseket. Pancsován egy erőszaktevőt gyorsított eljárásban 30 nap fegyházelzárásra ítéltek, Obrenovácon távoltartást és a közös ingatlan elhagyását rendelték el egy erőszaktevő – aki rendőr – vonatkozásában, Zimonyban, Mladenovácon és Požarevácon pedig két-két esetben hoztak ugyanilyen döntést az illetékesek. Egy kragujeváci áldozat szintén családon belüli erőszak elkövetését jelentette a rendőrségnek, a vélt elkövető azonban megszökött, a rendőrség nyomoz utána. Szendrőn két asszony jelentette családon belüli erőszak elkövetését, mindkét elkövető vonatkozásában távoltartást rendelt el a rendőrség, ugyanúgy, mint Barajevón, ahol egy fiatal lány jelentette, hogy barátja megütötte.

Az új törvény mentén a pancsovai elkövetőt tartóztatták le elsőként, csütörtökön délelőtt. A harmincöt éves N.S. feleségét verte meg. A vérvételt követően 2,25 ezrelék véralkoholszintet mutattak ki szervezetében. A rendőrség azzal kezdte az eljárást, hogy elrendelte, a férfi nem térhet vissza a közös ingatlanba, valamint nem mehet áldozatának közelébe. A pancsovai Alapfokú Bíróság, az ügyészség javaslatára, gyorsított eljárásban 30 napra hosszabbította meg az ingatlan elhagyására és a távoltartásra vonatkozó döntést. A férfi azonban, amint szabadon engedték, azonnal hazament és újfent bántalmazta feleségét, aki ismét hívta a rendőrséget. A férfit letartóztatták és az Alapfokú Bíróság gyorsított eljárásban 30 napos fegyházelzárást rendelt el számára. Az ítélet azonnal végrehajtandó. A férfi ellen testi erőszak elkövetése miatt korábban is folyt már eljárás, akkor egy másik férfit bántalmazott.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter elégedettségének adott hangot, amiért a gyakorlat a szóban forgó jogszabály meghozásának szükségszerűségét igazolja. Ha a vélt elkövetők megszegik a távoltartási végzést, vagy visszatérnek a közös ingatlanba, a szabálysértési bíróságok hatvan napig terjedő, azonnal végrehajtandó fegyházelzárást rendelhetnek el, magyarázta Kuburović. Mint hozzátette, a törvényhozó célja az volt a jogszabállyal, hogy egyrészről megelőzze az ilyen jellegű bűncselekményeket, másrészről pedig hatékony védelmet nyújtson az áldozatoknak.

Ha június 1-től valaki családon belüli erőszak elkövetését jelenti be a rendőrségnek, az pedig úgy méri fel, hogy a helyzet, illetve az erőszak elharapódzhat, legfeljebb nyolc órát fogva tarthatja a vélt elkövetőt. Ez idő alatt köteles minden rendelkezésre álló értesülést begyűjteni a gyanúsítottról, kihallgatni őt, valamint áldozatát. Ha a rendőrség továbbra is úgy méri fel, hogy az áldozatra nézve veszélyes lenne szabadon engedni a vélt elkövetőt, 48 órás fogvatartást rendelhet el számára. A 48 óra leteltét követően a rendőrség átadja az illetékes ügyészségnek a rendelkezésére álló bizonyítékokat, utóbbi pedig 24 óra alatt köteles dönteni arról, hogy javasolja-e a bíróságnak a gyanúsított eltávolításának elrendelését az ingatlanból, ahol az áldozattal él, és/vagy javasolja-e a távoltartás elrendelését. A bíróság 24 órás határidővel köteles dönteni az ügyészségi indítványról.

Az általános hatáskörű bíróságok, a szabálysértési bíróságok, a szociális központok, az ügyészségek és az ország 34 központi rendőrállomása kötelesek voltak munkatársaik közül kiválasztani azokat a személyeket, akik különleges képzésben részsültek. Mostantól ők azok, akik a családon belüli erőszakkal összefüggésbe hozható bűncselekmények mentén eljárnak.