2021. december 1., szerda
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Vastalanítás

Eredeti terveim szerint ezen a héten a nemzetközi kosárlabda legújabb problémáinak taglalása lett volna napirenden, viszont a világ nem állt meg csak a kedvemért, ráadásul nem akárki, hanem az úszósztár Hosszú Katinka került ismét a fókuszba. A magyar Vaslady körül mindig történik valami, és lassan már hozzászokhatunk, hogy rendre nem az ő szája íze szerint és szurkolói óhajainak megfelelően.

Az történt, hogy a FINA megváltoztatta a világkupa versenyszabályait. Újdonság, hogy megnövelték a díjalapot, és ami még jelentősebb, az egyes úszók versenyenként csak négy egyéni számban rajtolhatnak. Utóbbi módosítás elsősorban Hosszú Katinkát érinti, aki eddig a világkupa minden állomásán akár tíz számban is fellépett. Várható volt, hogy az úszónő és férje, valamint legalább fél Magyarország felhördül.

A FINA magyarázata szerint a cél nem a mennyiség, hanem a minőség, tehát összességében emelnék a világkupa színvonalát, valamint a megnövelt díjalappal és több élvonalbeli úszó költséginek megtérítésével azokat a sztárokat is odacsalogatnák, akik eddig nem szívesen jártak. Katinka szerint a színvonal azzal biztos nem emelkedik, ha ő kevesebb számban indul, a döntés pedig kifejezetten ellene irányul.

Tény, hogy az úszóvilágkupa nem csábítja a legjobbak zömét, csak a sokoldalú hírességek – Katinkán kívül például még Chad le Clos és Cameron van der Burgh – lépnek fel rendszeresen, és ők is viszik el a díjalap oroszlánrészét. Nem a három említett vétke, hogy a többiek nem járnak, és az is biztos, hogy a FINA immár csaknem harminc éve nem képes olyan sorozatot indítani, amely a mezőny ereje és a szurkolók érdeklődése szerint odaállítható lenne például a sízők világkupája és az atlétikai Gyémántliga sorozata mellé. A megnövelt pénzdíj sem olyan mértékű, hogy kimondottan csábító legyen, hisz csak a döntők 4–6. helyezettjeinek felajánlott versenyszámonkénti 900 dollárról és a hármas csoportokba tömörített versenyek pontversenye legjobbjainak járó 50-50 ezer dollárról van szó. Hogy érzékeltessük a nyerhető összeg nagyságát, aki az új szerint minden engedélyezett fellépésen győz, elnyeri a versenycsoportok és a végső pontverseny első díját, s még néhány világcsúcsot is dönt, annyit kereshet, ami egy teniszezőnek egyetlen Grand Slam negyeddöntőjéért jár. Katinka ezentúl, ha az új szabály marad, kevesebbet kereshet, viszont ha sikeres lesz, a többieknek akkor is csak morzsákat hagy.

Kérdéses továbbá, egy sportág vezető testülete miért óhajtja korlátozni a Vaslady kereseti lehetőségét, ha az nemcsak a világkupán, hanem az Eb-ken, vb-ken és az olimpián is az úszósport javát szolgálja, ahogyan ő mondja, megmutatja a fiataloknak, hogy sok munkával minden elérhető. Akiknek az új szabály nem tetszik, a FINA alelnökét, Gyárfás Tamást okolják, hogy így vág vissza Katinkának, mert tavaly kieszközölte a lemondását a Magyar Úszószövetség éléről. A FINA ezt tagadja, s ha igazat mond, Gyárfást roppant kellemetlen helyzetbe hozta, hisz ha most nem szólal fel Katinka mellett, soha nem mossa le a vádat, és legalább fél Magyarország még jobban utálni fogja.