2024. április 19., péntek

Dobili smo zajednički projekat sa Segedinom

Kanjiža može da upotrebi 1,9 miliona evra za izgradnju čistača otpadnih voda.

- 90% od tog iznosa će se upotrebiti za obnovu postojećeg čistača otpadnih voda, kao i za proširenje mreže, dogradnje novog dela, što treba da omogući svima u Kanjiži da se priključe na mrežu, ne samo privatne kuće već i preduzeća. Sa radošću vam mogu objaviti da je naša opština jedina koja je uspela da dobije sredstva preko strategijskog projekta. To možemo zahvaliti sa jedne strane tome što smo bili veoma aktivni tokom poslednjih desetak godina, kao i tome što je to EU prihvatila, a sa druge strane tome što smo već imali izgrađen projekat kad se konkurs pojavio. Tako da smo imali vremena da predamo ovu ozbiljnu projektnu dokumentaciju Evropskoj Uniji. Ovo je jedan dugačak projekat koji će početi od prvog juna, a trajaće do 31. maja 2020. godine. U periodu od tri godine ćemo sarađivati sa ostala dva partnera. Pored sprovođenja investicije, učestvovaćemo u delatnostima koje se odnose na cenu, na čistoću pijaće vode, a sa ovim će rukovoditi naši partneri. Po planu, međunarodni tender za konkretne radove, treba da se raspiše još u ovoj godini, a do sprovođenja bi trebalo da dođe u drugoj polovini 2018.godine.

Peter Kozak, direktor Vodovoda u Segedinu je rekao:

- Cilj projekta je prilagođavanje potrebama. Ovo dotiče tri stručne sfere: učestalost poplava, učestalost suša i očuvanje postojećih sprava za štednju vode- ovo je zadatak opštine Kanjiže u okviru projekta. Sa naše strane će se izgraditi jedan sistem za nadoknadu vode.

Stanovnici Kanjiže neće osetiti značajnije teškoće, sem kada se bude priključivao novi sistem na stari, biće malo zastoja u saobraćaju.