2024. április 25., csütörtök

Bolyais filmmazsolák

Három év után ismét filmnapot tartott a Bolyai Filmműhely

Vajdaság legsikeresebb diákfilmműhelyének az utóbbi két évben elkészített alkotásaiból csemegézhettek mindazok, akik szerda este ellátogattak a Zentai Alkotóházba. A 2014-es évet követően az idén ismét megrendezett filmnapon 13 rövidebb-hosszabb, túlnyomórészt kisjátékfilmet, közöttük néhány elsőfilmes alkotást is megtekinthettek az érdeklődők.

Természetesen ez a hároméves kényszerszünet véletlenül sem jelenti azt, hogy a Bolyai Filmműhely tagjai tétlenül ültek volna az iskolapadokban. Egy évre rá a Bolyai Filmműhely tízéves jubileumát is megünnepelték, s ez alatt az idő alatt 18 versenyfilm készült el a fiatal filmesek gondozásában, amelyekkel 26 díjat érdemeltek ki a filmszemléken, s közöttük több műhelydíjat is.

A tehetséggondozó filmesei az idei Lakitelki Filmszemlén, a Puska című filmmel kiérdemelték a szemle különdíját és közönségdíját, a budapesti BIG diákfilmfesztiválon ugyanez az alkotás első díjas lett. A szombathelyi Savaria Filmfesztiválon több bolyais film is különdíjban részesült, a Vas Filmfesztiválon második díjat szereztek a műhelymunkára, a zentai KSZ(F)V-n Perspektíva-díjat, filmrendezői- és különdíjat is kaptak. A Beopolis elnevezésű belgrádi filmversenyen egy első-, s egy harmadik díjat érdemeltek ki, s június végén kiderül az is, hogy a bolyais filmesek miképpen szerepeltek még egy belgrádi filmszemlén.

Az est elején Póth Imre, az Újvidéki Televízió nyugalmazott operatőre és rendezője, a 2014 óta újra megrendezésre kerülő filmnapon Bolyai Filmműhely egyik vezetője köszöntötte az igencsak szép számban egybegyűlteket. Póth köszöntőjében mindenekelőtt örömének adott hangot, hogy az idei filmnapot megtarthatták, mert az utóbbi időben a különböző támogatások lecsökkenése végett a filmműhely tevékenysége is kérdésessé vált. Végül az iskola vezetőségének közbenjárására egyelőre megoldódott ez a gondjuk – jegyezte meg a Bolyai Filmműhely mentora, s elmondta, hogy a bemutatott alkotásban többnyire maguk a diákok alakították a szerepeket, de a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei és néhányan a tehetséggondozó gimnázium tanárai közül is szerepelnek egyes alkotásokban. Póth a filmműhely kapcsán elmondta azt is, hogy a filmműhelynek az iskolát elvégzett tagjai közül is többen is mentorként részt vesznek a Bolyai Filmműhely táboraiban, s Mayfly elnevezéssel egy civil szervezetet is alapítottak, hogy ezen keresztül tudjanak alkotni. Póth napilapunknak nyilatkozva szomorúságának adott hangot, hogy a vajdasági magyar média a filmműhely jubileumi ünnepségét követően nem, vagy csak alig foglalkozik a filmműhely tevékenységével, illetve a filmművészettel, s ez lényegében a vajdasági magyar közösség egészére vonatkozik.

– Támogatják az irodalmat, a színjátszást, a hagyományápolást, ami szükséges is, de a filmet valamiért nem részesíti támogatásban. Balázs Béla filmesztétától és filmrendezőtől származik az a gondolat, miszerint a középiskolákban mindenféle művészetekről tanulnak a diákok, de az iskola befejezését követően nem foglalkoznak ezekkel. Esténként viszont leülnek a televízió képernyője elé, s ki vannak szolgáltatva a saját tudatlanságuknak, mert senki sem tanította meg őket filmet nézni és megítélni. Mindezt hatvan évvel ezelőtt mondta, de azóta se változott semmi sem. A filmet manapság sem tanítják a fiataloknak, s ezért ahogyan mindenki, ki vannak szolgáltatva, és manipulálni lehet velük – ecsetelte.

Csikós Pajor Gizella, a tehetséggondozó igazgatónője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az iskola igyekszik mindenben támogatni a filmműhely tevékenységét, ugyanis az iskola tantermeiben, a tehetséggondozó felszerelésével dolgoznak, s az oktatókat is az iskola biztosítja számukra.