2024. április 25., csütörtök

Moszkva elítélte az Észak-Korea elleni új amerikai szankciókat

Sajnálatosnak nevezte az orosz elnöki hivatal pénteken az Észak-Korea fegyverkezési programját támogató vállalatok, kormányzati intézmények és magánszemélyek ellen elrendelt újabb amerikai büntetőintézkedéseket.

A szankciók két orosz céget is sújtanak, valamint Igor Micsurin orosz állampolgárt, az Ardis-Bearings vállalat főigazgatóját.

"Ez az előző (az Obama-) kormányzat politikai irányvonalának folytatása. Sajnálkozáson kívül ez nem válthat ki más reakciót" - mondta Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, akit orosz hírügynökségek idéztek.

Ezek a szankciók "olyan tényezők, amelyek továbbra is kedvezőtlenül befolyásolják a kétoldalú kapcsolatainkat" - tette hozzá Peszkov a szentpétervári Gazdasági Fórum szünetében.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön feketelistára tett kilenc vállalatot és kormányzati intézményt, valamint három fizikai személyt Észak-Korea nukleáris programjának állítólagos támogatása miatt. A szankciók a többi között az észak-koreai hadsereg és az észak-koreai fegyveres erők minisztériuma ellen irányulnak.

A büntetőintézkedések értelmében az érintett személyek Egyesült Államokban lévő vagyonát befagyasztják, az ország területére nem utazhatnak be, amerikai állampolgároknak pedig büntetés terhe mellett tilos kereskedelmi kapcsolatba lépni velük.

Washington szerint Igor Micsurin moszkvai székhelyű cége egy észak-koreai kereskedelmi vállalatnak a beszállítója, s ez utóbbinak köze van a hadikommunista rezsim nukleáris- és rakétaprogramjához.