2024. április 25., csütörtök
MOSZUL OSTROMA

Napnyugta után kezdődik a vérengzés

Az elmúlt napokban több mint kétszáz civilt gyilkoltak meg a dzsihadisták

Az elmúlt tíz napban 258 civilt gyilkolt meg az Iszlám Állam terrorszervezet, miközben az iraki kormányerők egyre szorosabbra fűzik az ostromgyűrűt Moszul óvárosa körül – közölte tegnap az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet.

A civil szervezetnek egy helyi lakos számolt be a gyilkosságokról, aki az IÁ ellenőrzése alatt álló óváros egyik kerületéről menekült el. Elmondása szerint a terrorszervezet naponta átlag kilenc családot gyilkol meg nyilvánosan. „Az édesanyákat gyermekeik szeme láttára ölik meg, a holttesteket pedig a tóba dobják” – számolt be a gyilkosságok körülményeiről a szemtanú.

A civil szervezet közleménye szerint a dzsihadisták az esti ima alatt, egy órával napnyugta után, nyilvános helyszíneken, a helyi lakosok előtt követik el ezeket a gyilkosságokat. A terroristák azokat a civileket ölik meg, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek az iraki biztonsági erőkkel, megpróbálnak elmenekülni, vagy nem engedelmeskednek parancsaiknak.

Az óváros nagy része még mindig a dzsihadisták kezén van, a katonai hírszerzés információi szerint a terrorszervezet mintegy 700 harcosa ásta be magát a városnak ezen a részén. Az iraki hadsereg állítása szerint a szélsőségesek ellenállása hátráltatja őket, de a sűrűn beépített kerületek és a szűk sikátorok is megnehezítik a katonák előrenyomulását.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására. A város keleti felét januárra megtisztították a szélsőségesektől, és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött.

Moszul, Ninive kormányzóság központja 2014-ben esett el, amikor az IÁ fegyveresei gyakorlatilag megfutamították a kormányerőket, és Irak északi és nyugati részének jelentős hányadát ellenőrzésük alá vonták.