2024. április 16., kedd

Menyhárt: a nemzethez tartozás hűség és alázat

A magyarság megélése, az együvé tartozás nem nacionalizmus, a nemzethez tartozás hűség, erény és alázat - hangoztatta a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségen, pénteken a budapesti Magyarság Házában. 

Menyhárt József kiemelte: az etnikai közösségtudat az emberiség egész történelmét áthatja és befolyásolja, s az egyes népcsoportok mindig megkülönböztették magukat.

Bár a nemzet mint politikai közösség fogalma változott a történelem folyamán, ma is bátran állítható, a nemzet nem elavult fogalom - mondta. 

Megjegyezte ugyanakkor: a magyar nemzethez tartozás a zivataros évszázadok során néha szenvedéseket is hozott a magyar közösség számára. Menyhárt József felidézte a felvidéki kitelepítéseket, deportálásokat, kiemelve, hogy az emberek többsége mégsem tagadta meg nemzetét. Kitért Esterházy János felvidéki magyar politikus alakjára, s azt mondta: az ilyen történelmi példák mutatják, hogy a tartás, amit a nemzethet való tartozás ad, nem pótolható, hiánya az egyén és a közösség szintjén is kiütközik. 

A nemzet történelme ugyanakkor bővelkedik pozitív példákban, amelyek igazolják, létezik határokon átívelően egységes magyar nemzet - mondta. Hozzáfűzte: ez mutatkozott meg a kommunista diktatúrák végnapjaiban, a délszláv háború idején, s napjainkban, akár az ukrán helyzet nyomán.

A felvidéki magyar politikus, utalva a megnyitón részt vevő fiatalokra, azt mondta: jelenlétük nagyon jó jel, hogy nem temetni, hanem nagyon is megélni jöttek a magyarságukat.

Kitért a Kosztolányi Dezső által megjelölt tíz legszebb magyar szóra, s azt mondta: ezek száz év szétszakítottság után is ugyanúgy hangzanak, és ugyanazt jelentik. Mert nem vagyunk szétszakítva, még ha úgy is tűnt, hogy határokat húztak - fogalmazott Menyhárt József. 

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója az ünnep fő üzenetének az összetartozást nevezte. 

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". 

A nemzeti összetartozás napjáról országszerte megemlékeznek, a fővárosban hagyományőrző koncertekkel, játékokkal és kiállításokkal készül hétvégén a Magyarság Háza, a Szentháromság tér ad otthont a programoknak: péntek délután itt lépnek fel a Gastroblues Fesztivál vendégei, mások mellett a Kormorán Unplugged, Török Ádám és Szarka Tamás, este pedig az Ismerős Arcok ad koncertet.

Szombaton délelőtt Szent László király udvara címmel életképeket láthatnak az érdeklődők középkorból zenével, balladával, korhű öltözékek és különleges mesterségek bemutatójával, valamint a székely konyha ízeivel együtt a Magyarság Háza udvarán, a téren pedig a Cirkalom Táncegyüttes lép fel. A nap folyamán többször élőben kapcsolják majd a csíksomlyói búcsút, de lesznek csángó táncbemutatók és fellép a Buda Folk Band, valamint a Tokos zenekar is.

Vasárnap Zabszalma-koncerttel és gyerekműsorral készülnek a helyszínre érkezőknek, este pedig a Holdviola, illetve a Lajkó Félix Trió és Iancu Laura lép fel a szabadtéri színpadon. A három nap alatt a látogatók megtekinthetik Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai, valamint Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató Világjelek című időszaki kiállítását is.