2024. április 18., csütörtök

Hétfőtől kormányalakítási tárgyalások

Aleksandar Vučić egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy ki a legesélyesebb a kormányfői tisztségre

Tekintettel arra, hogy csütörtökön, amikor a Szerbiai Képviselőház tudomásul vette Aleksandar Vučić kormányfő lemondását, megszűnt a szerb kormány eddigi összetételének mandátuma, kezdetét vette a következő kormány megalakítására rendelkezésre álló harminc nap. Ha ezen a határidőn belül nem alakul meg a kormány, Aleksandar Vučić feloszlatja a parlamentet, és kiírja a köztársasági választásokat. A szerb kormány jelenleg ügyvezető státuszban végzi törvény által korlátozott munkáját. A miniszterelnök feladatait megbízott státuszban Ivica Dačić kormányfőhelyettes látja el.

A Večernje novosti belgrádi napilap először olyan értesülések birtokába jutott, hogy Vučić, immár államfői minőségében, a hétvégén kezdi meg a tárgyalásokat a kormány megalakításáról. Először a Szerb Haladó Párt koalíciós partnereivel ül tárgyalóasztalhoz – írta a Novosti. Vučić nem sokkal később megcáfolta ezeket az állításokat. Közölte, hogy hétfőn kezdődnek meg a kormányalakítási tárgyalások. Először azoknak a választási listáknak a képviselőivel ül tárgyalóasztalhoz, amelyek a tavalyi előrehozott köztársasági parlamenti választásokon átlépték a választási küszöböt. Ezt követően tárgyal az SZHP választási koalíciós partnereivel – tette hozzá a szerb államfő, aki a következő kormányfő személyével kapcsolatos találgatásokat nem kívánta kommentálni.

A Večernje novosti értesülései szerint továbbra is három jelölt a legesélyesebb arra, hogy Szerbia következő miniszterelnökeként folytassa politikai pályafutását: Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke és kormányfőhelyettes, aki, feláldozván pártja identitását, az április 2-án megtartott elnökválasztáson nem indított saját jelöltet, valamint Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Az elmúlt napokban olyan találgatások és értékelések is napvilágot láttak, hogy Vučić senkit nem bíz meg kormányalakítással, ehelyett inkább kivárja a harmincnapos határidő leteltét, feloszlatja a köztársasági parlamentet, és kiírja a választásokat. Azok, akik alaposabban elemezték Vučić utolsó kormányfői nyilatkozatait, valamint az államfői eskütételt követően elmondott beszédét, arra a megállapításra jutottak, hogy a szerb alkotmány módosítását feltehetőleg valóban megejtik év végéig. Egyrészt azért, mert ez egyike az Európai Unió Szerbiával kapcsolatos idei elvárásainak, másrészt pedig azért, hogy változzanak, azaz bővüljenek az államfő hatáskörei. Egy ehhez hasonló feladat elvégzése előtt pedig nem lenne előnyös veszélyeztetni a stabil parlamenti többséget – értékelte az elemzők egy csoportja.