2024. április 25., csütörtök

Az újságíró elleni támadás margójára

A Danas napilap bizonyítékokkal rendelkezik, és bűnvádi feljelentést készül tenni

Ha igazak az állítások, hogy eskütételének napján egyes újságírókat megtámadtak, bocsánatot kér az érintettektől – nyilatkozta tegnap Aleksandar Vučić államfő. Mint hozzátette, azoknak a nevében kér elnézést, akik csütörtökön azzal a céllal gyűltek össze, hogy felkavarják a kedélyeket. Azoktól is bocsánatot kér, akik törvényes tüntetésen vettek részt, és azoktól is, akik törvénytelenen – mondta az országelnök.

Csütörtökön több újságíró is jelentette, hogy az Aleksandar Vučić támogatásának céljával utcára vonuló egyének némelyike megtámadta vagy sértegette őket. A Danas belgrádi napilap újságíróját, Lidija Valtnert akkor inzultálták, amikor a Szerbiai Képviselőház épülete előtt egy olyan személy nyilatkozott neki, akit „kidobtak” az Aleksandar Vučić mellett „tüntetők”. A férfi transzparensén a következő szöveg volt olvasható: „Elvettétek a nyugdíjamat, elvettétek a lakásomat, mi következik még?” Alig kezdte meg nyilatkozatát a férfi, két magas és izmos, feketébe öltözött fiatalember lépett oda hozzájuk, megragadták inge gallérjánál a férfit, és elkezdték cibálni. A férfi erre kiabálni kezdett, hogy megfullad, az újságírónő pedig mobiltelefonjával filmezte az incidenst, mire a fiatalemberek először megfenyegették, hogy összetörik a telefont, majd végül megpróbálták elragadni tőle. A férfit és a nőt is elkezdték taszigálni, hogy minél távolabb kerüljenek a parlament épületétől. Néhány száz méterrel távolabb egy civilbe öltözött rendőr lépett hozzájuk, ekkor a fiatalemberek elengedték az újságírónőt, aki azt mondta, hogy a rendőr ugyan felelősségre vonta a fiatalembereket, de azok nem voltak hajlandók igazolni magukat.

Lidija Valtner, aki aznap Belgrád központi utcáit járta, azt is elmondta, hogy a szóban forgó fiatalembereket korábban a Terazije környékén látta. Mintha az lett volna a feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy az Aleksandar Vučić ellen tüntetők eljussanak a Szerbiai Képviselőház épületéig – nyilatkozta Valtner.

A támadást a Szerbiai Újságírók Egyesülete, a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete, a Liberális Demokrata Párt és az Antidot regionális médiahálózat is elítélte, a Danas szerkesztőségében pedig közölték, ha a belügyminisztérium belátható időn belül nem azonosítja az elkövetőket, bűnvádi feljelentést tesznek az Aleksandar Vučićot támogató gyülekezés szervezője ellen. A Danas képfelvételein jól látható mindkét fiatalember – áll a lap közleményében.