2024. április 25., csütörtök

Kiaknázatlan idegenforgalom

Palics idővel akár nemzetközi turisztikai célállomássá is válhat

Tegnap Szabadkán megnyílt a 11. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár, melyen hét országból több mint kétszáz kiállító vesz részt. Az idei vásár témája az idegenforgalom, így több standon turisztikai kínálattal várják az érdeklődőket, és a kiállítással párhuzamosan a turizmushoz kapcsolódó szakmai előadásokat is tartanak.

A vásárnak otthont adó Sportcsarnokban több mint ötven stand várja a látogatókat, ahol Svédország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Románia, Magyarország és Szerbia vállalatai, egyesületei, turisztikai szervezetei és önkormányzatai képviseltetik magukat és mutatják be termékeiket, idegenforgalmi kínálatukat. A megnyitó ünnepségen elsőként Slobodan Vojinović, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara elnöke köszöntötte a vendégeket és a kiállítókat, aki úgy fogalmazott, a vásár jó alkalom arra, hogy megmutassuk, mivel rendelkezünk, mi az, amivel a gazdaság húzóereje lehetünk.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Nagy megtiszteltetés, hogy ezzel a rendezvénnyel is támogathatjuk a köztársasági kormányt, hiszen a gazdasági miniszter a Szerbiai Gazdasági Kamarában tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy a vállalkozások évét ideje a vállalkozások évtizedévé alakítani. Megláthatják azt is, hogy milyen erős és versenyképes ez a gazdaság, és ezt azoknak is megmutathatjuk, akik nálunk gazdaságilag erősebbek. A régió és Szabadka az elmúlt években egyre jobban fejlődik, egyre több a beruházás, csökkent a munkanélküliség és nőtt a versenyképességünk. Ezt igazolják az adatok is, hiszen a régió az elmúlt évben mintegy kétmilliárd dolláros forgalmat valósított meg külfölddel, s ebből harminc százalékos a kiviteli többlet, a forgalom 82 százalékát pedig az Európai Unióval valósítottuk meg – mondta a kamara elnöke.

Jan Lundin, Svédország belgrádi nagykövete elmondta, Svédország az idén ünnepli a Szerbiával való diplomáciai kapcsolat századik évfordulóját, melynek alkalmából különféle programokat szerveznek többek között a fenntartható fejlődés, a kultúra és gazdaság területein.

– Szabadkának nagy múltja és történelme van, s az oktatási rendszere jó alapot ad a haladásra, érvényesülésre az új Európában, s ez a vásár is jó példája ennek. A gazdasági vásáron a svédországi Sandviken is bemutatkozik, mely évek óta együttműködik Szabadkával, s a két város elsősorban a gazdasági programokon és a fenntartható fejlődés terén működik együtt – mondta Jan Lundin.

Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, tartományi gazdasági és turisztikai titkár is részt vett a vásár megnyitóján, aki elmondta, a Körzeti Gazdasági Kamara tevékenysége tartományi és a köztársasági szinten is igen jól ismert, elektronikus formában is aktívan jelen vannak, és munkájukat dicséri a vásár színvonala is.

– A Vámszabad Övezet, a szabadkai ipari zóna, a nemzetközi fejlesztési statisztikák is arra mutatnak, hogy Újvidék mellett Szabadka a régió másik nagy gazdasági húzóereje. A turizmus a vásár témája, s el kell mondanom, hogy Szabadka, Palics, valamint a Tisza mente stratégiai jelentőségű a turizmus fejlesztése szempontjából köztársasági szinten, illetve a négy legjelentősebb desztináció között szerepel a tartományban. Palicsfürdő, a konferenciaturizmus, a gasztronómia, a borkultúra nagy jelentőségű a tartományi kormány szemében, így a jövőben a titkárság arra törekszik majd, hogy kiaknázza és fejlessze az ebben rejlő potenciált, mert az idegenforgalom fejlesztése révén, illetve Palics főtervében foglaltak megvalósításával Szabadka és Palics nemzetközi turisztikai desztinációvá válhat – mutatott rá a tartományi kormány alelnöke.

A 11. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg, aki elmondta: 1400 négyzetméteren mintegy ötven standon több mint kétszáz kiállító mutatkozik be, a vásár partnere pedig a svédországi Sandviken, amely Szabadkával közösen részt vesz a svédországi Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség hároméves programjának megvalósításában, mely a vállalkozásfejlesztést, a demokratikus kapacitások erősítését és a nők politikai döntéshozatalba való bekapcsolását szorgalmazza.

– A vásárral szeretnének elfoglalni a minket megillető helyet a vásárvárosok körében, az elmúlt tíz évben pedig a szabadkai vásár a gazdasági események, a találkozások és a vállalkozók összekapcsolásának színhelye lett, egy olyan esemény, ahol tudás, információk és ötletek cserélődnek, ahol kiváló gazdasági kapcsolatok alakulnak ki. A vásár a régió stratégiai jelentőségű gazdasági céljait is népszerűsíti, és serkenti a regionális gazdasági együttműködést azokon a területeken, ahol ez a térség erős, így például az élelmiszeripar, a gép- és villamosipar és a turisztikai kínálat terén.

Mint Bogdan Laban kiemelte, a szerb kormány tavaly novemberben elfogadta a 2016-tól 2025-ig tartó idegenforgalmi fejlesztési stratégiát, s a tizennyolc kulcsfontosságú turisztikai célállomás közül a harmadik helyen szerepel Szabadka, Palics és a Tisza mente. Az idei vásár fő témája az idegenforgalom, mely egyre jelentősebb gazdasági ágazat, s fontos szerepet tölthet be a térség gazdaságában. Elmondta, intenzíven dolgoznak az újabb beruházók idevonzásán, az új munkahelyek megnyitása mellett a jelenlegiek megtartásán, és támogatják a kis- és középvállalatokat, és Palics infrastrukturális fejlesztése is a fontos feladatok között szerepel. Az idén a köztársaság és a tartomány jóvoltából legalább 120 millió dinárt terveznek befektetni az objektumokba és az infrastruktúrába, mely a turisztikai kínálat színvonalát is emeli majd.