2024. április 26., péntek

Szabadka nyitott az együttműködésre

A városba látogatott Svédország szerbiai nagykövete

Csütörtökön kezdődött Szabadkán a 11. Nemzetközi Gazdasági Vásár. Ez alkalomból a városba látogatott Jan Lundil, a Svéd Királyság szerbiai nagykövete, valamint a svéd Sandvik városának polgármester-helyettese és Sandvik és Szabadka együttműködési projektjével megbízott koordinátora. A vendégeket fogadta Bogdan Laban polgármester és Dragi Vučković, az észak-bácskai körzet vezetője. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

A svédországi küldöttség a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

A svédországi küldöttség a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

– Az együttműködés célja, hogy segítsünk a vállalkozóknak és fejlesszük a demokratikus folyamatokat. Szabadka lehet az első város, amely a jó együttműködés példája lehetne az országban. Az együttműködést az energetikai hatékonyság, az ökológiai innovációk, a megújuló energiaforrások terén lehetne fejleszteni, ezzel kapcsolatosan keresünk szabadkai partnert, aki összeköttetésbe lépne a sandviki partnerrel, és egy közös projektben fogjuk segíteni őket egy harmadik piacon való részvételre – mondta Dragi Vučković.

Svédország az idén ünnepli Szerbiával való együttműködésének századik évfordulóját. A svéd nagykövettől megtudtuk, az idén augusztusban az IKEA áruházat nyit Szerbiában. Sandvikhez hasonlóan más svéd városokkal lehetséges együttműködés kiépítéséről is szó esett, és a nagykövet azt is elmondta, hogy meglátogatja a Gazdasági Vásárt, ahol tájékozódni szeretne a lehetséges beruházási lehetőségekről és az együttműködésről.