2024. április 26., péntek

Rendszeres bérletfizetésből lehet csak temetőt rendezni

Az óbecsei Komunalac Közvállalat a sírhelyekért befolyt pénzből szeretné felújítani a sírkerteket a községben

Óbecse község lakossága gyakran illeti kritikával a temetők állapotát, elsősorban a gyakoribb fűnyírást hiányolják azok, akik rendszeresen látogatják elhunyt családtagjaik sírhelyét. A község temetőit a karbantartásukkal megbízott Komunalac Közvállalat is szeretné rendbe tenni, de ehhez természetesen pénzre van szüksége, amit főleg a sírhelyek bérleti díjából tudnának biztosítani. A temetők rendezése mellett ebből a forrásból a temetkezési adatokat is szeretnék digitalizálni a vállalatban.

A temetők sokszor borulnak gazba Óbecsén (Fehér Rózsa felvétele)

A temetők sokszor borulnak gazba Óbecsén (Fehér Rózsa felvétele)

– A temetkezési szolgáltatások minőségén csak akkor tudunk javítani, ha a hozzátartozók rendszeresen, időben gondoskodnak az elhunyt családtagok sírhelyei bérleti időszakának a meghosszabbításáról és a bérleti díjnak a befizetéséről – mondja Željko Plavšić, a Komunalac Közvállalat megbízott igazgatója.

A közvállalat tervei szerint az elkövetkező néhány évben jelentősen szeretnének javítani a temetkezési szolgáltatások minőségén, ennek keretében gyakrabban nyírnák a füvet a temetőkben, többször takarítanának, nagyobb gondot szeretnének fordítani az emlékművek gondozására és a gaz kiirtására, valamint új konténereket és a tájékozódást megkönnyítő információs táblákat helyeznének ki. A rossz temetőkerítések helyett is újakra van szükség, ezenkívül több betonösvényt, továbbá padot és csapot is szeretnének a temetőkben. A sírhelyek digitális nyilvántartása is elengedhetetlen, ami gyorsabb és pontosabb adatszolgáltatást biztosít majd.

Ezeket a terveket azonban lehetetlen nagyobb bevételek nélkül megvalósítani. A Komunalac Közvállalat ennek érdekében az elmúlt hetekben felhívással fordult a lakossághoz, ebben a temetkezésről és sírhelyekről szóló határozatra hivatkozva arra kérik az érintetteket, hogy rendszeresen hosszabbítsák meg elhunyt családtagjaik sírhelyeinek bérleti időszakát 10, 15 vagy 20 évre. A 10 évre szóló bérleti díj meghosszabbítása 4700, a 15 évre szólóé 7050, a 20 évre szólóé pedig 9400 dinárba kerül. A bérleti időszak meghosszabbítását a polgárok munkanapokon a Komunalac Közvállalat Fő utca 38. alatti irodájában végezhetik el. További információkkal a 021/6913-454-es vagy a 064/893-1719-es telefonszámon szolgálnak az érdeklődőknek.