2024. április 25., csütörtök

Tartományi küldöttség az AER éves ülésszakán

Sankt Pöltenben, az osztrák Alsó-Ausztria szövetségi tartomány székvárosában tegnap megkezdődött az Európai Régiók Közgyűlésének (АЕR) éves ülésszaka. Az európai régiók e legbefolyásosabb és legnagyobb hálózatának központi eseményén részt vesz Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, valamint Damir Zobenica alelnök is, aki e szervezet egyik bizottsági alelnöke is.

– Az AER fő feladata az, hogy az európai régiók hangja legyen. Vajdaság és egész Szerbia számára fontos, hogy tevékeny résztvevői legyenek azoknak a folyamatoknak, amelyek a régióközi együttműködés és az európai regionális politika irányvonalait jelölik ki. Az Európai Régiók Közgyűlésében való tevékenysége által Vajdaság él azzal a lehetőséggel, hogy partneri kapcsolatokat alakítson ki sok más régióval, és hogy velük közösen készítsen és valósítson meg különféle projektumokat. Megelégedésünkre szolgál, hogy az AER tevékenységében a prioritások között szerepel a kohéziós politika, amely az életminőség javításának legfontosabb uniós eszköze. Egy jól átgondolt kohéziós politikával lehetőség nyílik jelentős szociális, gazdasági és ökológiai problémák megoldására. Az AER tagjai elvárják, hogy az EU kohéziós politikája és azok az eszközök, melyeket erre a célra terveznek fordítani, egyaránt hozzáférhetőek legyenek a fejlett és a kevésbé fejlett régiók számára, valamint hogy a jövőben többet fektessenek be a határon átnyúló és régióközi programokba – mondta Pásztor.

Damir Zobenica, a Tartományi Képviselőház alelnöke, az AER 1-es, a gazdasági fejlődés, az energiaügyek, a vállalkozások és a fenntartható fejlődés tárgykörével foglalkozó bizottságnak az alelnöke jelentést tett e testület tevékenységéről.

Az AER kétnapos ülésezésén megválasztják a szervezet és a munkatestületek új vezetőségét. Napirenden van a statútum módosításainak megvitatása is – áll a tartományi képviselőház sajtószolgálatának közleményében.