2024. április 23., kedd

Több száz vajdasági a csíksomlyói búcsún

Indul az első csapat Zentáról (Kabók Erika felvétele)

Indul az első csapat Zentáról (Kabók Erika felvétele)

A napokban több százan indulnak út- nak, hogy részt vegyenek a 450. csíksomlyói búcsún. A zentai zarándokok első csoportja, amelyben a helybelieken kívül, újvidékiek, adorjániak, óbecseiek is voltak, tegnap hajnalban kelt útra. Magukkal vitték a magyar meg a zentai zászlót is.

Sokan első ízben utaz- tak el a legnagyobb pün- kösdi búcsúra. Czabafi Lídia az egyike ezeknek. Mint mondta, nyugdíjas és a kötelezettségei megengedik, hogy felkeresse végre a világ egyik legnagyobb csodáját, ahol egymillió magyar összegyűlik, és erősíti egymásban a keresztény értékeket, és feltöltődik szeretettel, hogy aztán hazatérésük után, abból táplálkozva, kicsit könnyebben éljék meg mindennapjaikat.

A zentai Domus utazási iroda 1996 óta szervez erdélyi utakat. Kivéve a bombázások évét. Csak 1999-ben nem utaztak a zarándokokkal Csíksomlyóra. Az idén két autóbusszal is viszik az érdeklődőket. Németh András, az utazási iroda tulajdonosa elmondta, az idei különleges év, hiszen a 450. csíksomlyói búcsú lesz, és információi szerint várhatóan több mint egymillió magyar vesz majd részt a szombati pünkösdi szentmisén.

A zarándokok egy része hálát adni utazik a legnagyobb magyar kegyhelyre, mások fohászkodni, segítséget kérni a Szűzanyától. Mint azt többen is elmondták, különleges hangulata van annak, amikor egymillió magyar összegyűlik és együtt fohászkodik. A pünkösdi búcsú a vallási jellegén túl a magyarság összetartozásának is szimbóluma lett. Horváth László beteg feleségével indult útnak. Mint mondta, nemcsak magukért, hanem a betegekért és az elesettekért is imádkozni fognak. Borsos Margit adorjáni zarándok 15 év után döntött ismét úgy, hogy elutazik Csíksomlyóra. Mint mondta, annyi mindent átélt, 11 évvel ezelőtt leküzdötte a rákot, most hálát adni és fohászkodni megy a kegyhelyre.

Információink szerint Vajdaságból a napokban 8 autóbusz indul a szombati pünkösdi búcsúra, Csíksomlyóra, amely egyben a világ magyarságának a találkozóhelye is.

Vajdaságból a napokban nyolc autóbusz indul a szombati pünkösdi búcsúra (Kabók Erika felvétele)

Vajdaságból a napokban nyolc autóbusz indul a szombati pünkösdi búcsúra (Kabók Erika felvétele)