2024. április 20., szombat
KABULI ROBBANTÁS

Másfél tonna robbanóanyag volt a tartálykocsiban

Legalább 90 ember életét vesztette, mintegy 450 megsebesült abban a tegnapi robbantásban, amelyet Kabul diplomáciai negyedében egy tartálykocsival hajtottak végre. A szennyvizes tartálykocsiba mintegy 1,5 tonna robbanóanyagot raktak. A detonáció helyén négy méter mély kráter keletkezett. A ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legsúlyosabb terrorcselekménye Afganisztánban.

Legjobban a német nagykövetség épülete rongálódott meg (Fotó: Beta/AP)

Legjobban a német nagykövetség épülete rongálódott meg (Fotó: Beta/AP)

A támadást a délelőtti csúcsforgalom idején hajtották végre a német nagykövetség megerősített kapujánál, de más fontos környékbeli létesítmények, köztük a török és francia követség is megrongálódtak. A robbanás, amely százméteres körzetben erősen megrázkódtatta a környékbeli épületeket, roppant nagy erejű volt. A biztonsági erők megakadályozták a pokolgépet szállító tartálykocsit, hogy behatoljon az úgynevezett Zöld Zóna belsejébe, így a merénylő feltehetően nem érte el a tervezett célpontját.

A német követség több munkatársa megsebesült, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette. A BBC egy afgán dolgozója meghalt. Mohammed Nazír sofőr négy újságírót szállított a BBC helyi irodájába. Az újságírók megsebesültek, de állapotuk nem életveszélyes.

Egy férfi, aki kisebb fejsérülést szenvedett, azt mesélte, hogy az egész olyan volt, mint egy földrengés. Egy másik, könnyebben megsebesült férfi azt mondta, a pusztítás hatalmas volt.

Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője elhatárolódott a támadástól, mint mondta: a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozatai vannak.

Németország továbbra is elkötelezetten támogatja az afgán kormányt az ország stabilizálásában, és ezen cseppet sem változtatnak a megvetésre méltó támadások – hangsúlyozta Sigmar Gabriel. A német külügyminiszter kifejezte részvétét az áldozatoknak, a sebesülteknek és a hozzátartozóknak, és a legélesebben elítélte a merényletet, amely szavai szerint különösen visszataszító, mert civilek és olyan emberek ellen irányult, akik éppen azért vannak Afganisztánban, hogy a helyiekkel együtt az ország jobb jövőjéért dolgozzanak.

Angela Merkel kancellár a városi önkormányzatok szövetségének (Deutscher Städtetag) közgyűlésén mondott beszédében a kabuli robbantásra kitérve hangsúlyozta: „az ilyen pillanatokban ismét megmutatkozik, hogy a terrorizmus nem ismer határokat, és mindannyiunk ellen irányul, mindegy, hogy Manchesterben, Berlinben, Párizsban, Isztambulban, Szentpéterváron történik, vagy mint ma, Kabulban. A részvét és a gyász is határokon átívelően egyesíti az embereket, és megerősíti határozottságukat. Így a kabuli támadók is csak azt érték el, hogy „folytatjuk a harcot a terrorizmus ellen, és meg is nyerjük”.

A berlini kormányszóvivői tájékoztatón Maria Adebahr, a külügyminisztérium helyettes szóvivője elmondta, egyelőre nem tudni, hogy célzottan a nagykövetség ellen irányult-e a támadás. Az incidens felerősítette a németországi közéleti vitát arról, hogy szabad-e visszaküldeni Afganisztánba elutasított menedékkérőket. A hatóságok éppen szerdára tervezték egy újabb csoport elutasított afgán menedékkérő hazatoloncolását repülővel. A járat indítását elhalasztották.

Nyitókép: Legjobban a német nagykövetség épülete rongálódott meg (Fotó: Beta/AP)