2024. április 20., szombat

Az orosz hadiflotta rakétacsapást mért a dzsihadistákra

Négy manőverező robotrepülőgéppel mért csapást az orosz haditengerészet az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet objektumaira a szíriai Palmüra közelében – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az Admiral Esszen fregattról kilőtt egyik Kalibr elindult célja felé (Fotó: RDMPS via Beta/AP)

Az Admiral Esszen fregattról kilőtt egyik Kalibr elindult célja felé (Fotó: RDMPS via Beta/AP)

A Kalibr típusú (az amerikai Tomahawkok orosz megfelelője) rakétákat az Admiral Esszen fregattról és a Krasznodár tengeralattjáróról indították a Földközi-tenger keleti medencéjéből. A moszkvai védelmi tárca szerint az összes cél megsemmisült.

A katonai csapás célpontjai a közlemény szerint olyan fedezékek voltak Palmürától keletre, amelyek a Rakkából átdobott terroristák nehéz haditechnikai eszközeit és élőerejét rejtették. Az akcióról az amerikai, a török és az izraeli vezérkart előre értesítették.

Az orosz védelmi tárca a múlt szombaton arról számolt be, hogy a légierő két nappal korábban csapást mért az IÁ konvojára, amely a terrorszervezet szíriai fellegvárából, Rakkából tartott Palmürába. Az akkori közlés szerint az orosz légicsapás végzett több mint 120 szélsőségessel, és megsemmisített 32, nehéz géppuskákkal felszerelt kisteherautót. Egy minisztériumi forrás azt a magyarázatot fűzte a légicsapáshoz, hogy az IÁ megállapodott a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kötelékében harcoló kurdokkal, hogy megnyitnak számukra egy déli folyosót, amelyen szabadon elvonulhatnak Rakkából Palmüra irányába. Az orosz légierő ezt akadályozta meg támadásával.

Az ókori romjairól nevezetes Palmürát az IÁ fegyveresei először 2015 májusában foglalták el, a sivatagi településen számos műemléket megsemmisítettek, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az ottani amfiteátrumban. Tavaly márciusban orosz légi támogatással elűzték őket, de az iszlamisták decemberben ismét bevették a várost. Idén márciusban a szíriai hadsereg újból visszafoglalta Palmürát.