2024. április 26., péntek

Amerikai donáció a szerb hadseregnek

Első hivatali útja Pancsovára vezette az új államfőt

Tizenkilenc páncélozott katonai gépjárművet adományozott az Amerikai Egyesült Államok a Szerbiai Katonaságnak. A Humvee néven ismert járműveket Pancsován, a Stevica Jovanović Néphős Kaszárnyában tekintette meg első hivatali látogatásaként Aleksandar Vučić új államfő. Az elnököt, továbbá Kyle Scott belgrádi amerikai nagykövetet és Suzana Vasiljević államfői tanácsadót próbavezetésre invitálták a katonaság tagjai, akik kipróbálták az egyik Humvee-t Pancsován. A próbavezetés után Vučić arról beszélt, hogy elégedett a donáció tárgyával, nem tudta, hogy a Humvee 1,10 méterig vízbe is tud hatolni, s kiemelt még néhány fontos jellemzőt, amelyről a vezetés során meggyőződött. Arra kérte a beszélgetés során az egyesült államokbeli nagykövetet, hogy segítsen a pancsovai kaszárnya felújításában, ahol parancsnoki és parancsnok-helyettesi kiképzés is folyik.

Vučić Zoran Đorđević védelmi miniszter és Ljubiša Diković vezérkari főnökkel érkezett az esemény színhelyére. Köszönetet mondott Scottnak a páncélozott járművekért, melyek, mint fogalmazott, óriási védelmet nyújtanak a hazai katonaság tagjainak. A közeli harcokban nagy jelentőségük van a járműveknek, melyek megsemmisítéséhez erősebb fegyverzet bevetésére van szükség. Köszönetet mondott az ohioi nemzeti gárda tagjainak is, akik Kraljevóban, Bujanovacon, Sokobanján és Prokupljében segédkeztek iskolák és óvodák építésében.

A donáció részleteit taglalva Scott ismertette, hogy a járművek mellé Szerbia két éves ingyenes karbantartást és alkatrész-ellátást is kapott, emellett a katonaság tagjainak kiképzési költségeit is az amerikai állam fedezi. A 19 Humvee összesen 3,8 millió dollárt ér. Scott a szerb hadsereg legnagyobb támogatójának és legjelentősebb partnerének nevezte az USA-t, s ez, mint mondta, a jövőben sem fog megváltozni. Reményét fejezte ki, hogy valamely jövőbeli misszióban egyazon feladat teljesítésén láthatja bevetésen a szerb és az amerikai Humvee-kat.

A mostani nem az egyedüli támogatás az Egyesült Államoktól, a ma átadott 19 Humvee-val összesen 40 ilyen páncélozott jármű érkezett hazánkba. Jelenleg 14 a zaječari kaszárnyában, 3 a műszaki felújítási központban, további négy pedig különféle békemissziókban található. Az USA és Szerbia közös egészségügyi missziót tervez a közeljövőben Angolában – ez is kiderült a helyszínen.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkeznek meg Szerbiába a 2016 decemberében megígért MiG–29-es orosz vadászgépek, Vučić elmondta, reméli, hogy hamarosan itt lesznek. Várakozása szerint az orosz repülők átadásának folyamata a következő két hónap alatt befejeződik, legalábbis így tájékoztatták őt az illetékesek – tette hozzá. A MiG–29-esek megoldják majd a szerb légierő legnagyobb problémáit, értékelte.

A pancsovai kaszárnyában tett látogatás jó alkalom volt arra is, hogy az új elnök a védelmi szektorban tapasztalható helyzetről beszéljen. Bejelentette, hogy az év végéig jelentős mértékben növeli az állam a Szerbiai Katonaság tagjainak a bérét. Újságírói kérdésekre felelve elmondta, hogy büszke a hazai védelmi rendszer eddigi eredményeire, s arról is szólt, hogy Pancsova mindig is e rendszer egyik lényegesebb pontját jelentette. Május végén olyan költségvetési adatokat ismerhettünk meg, mondta, amelyek fényében kijelenthető, hogy alkalom nyílik nagyobb beruházások eszközölésére a közszférán belül, így a katonaság, a rendőrség, az egészségügy és az oktatás területén is – jelentette ki az államfő.