2024. április 18., csütörtök

Aleksandar Vučić letette az államfői esküt

Egységet, párbeszédet, változásokat szeretne ötéves mandátuma alatt

Aleksandar Vučić a Köztársasági Parlamentben tegnap délben letette az államfői hivatali esküt, melyben egyebek mellett kiáll az ország területi épségének megőrzése és az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartása mellett és egységet, párbeszédet, változásokat ígért ötéves mandátuma idejére.

Az eskütétel és az azt megelőző kormányfői tisztségből való távozás kapcsán vegyes érzelmekkel reagáltak a képviselők.

Az új államfő az alkotmányra és a Miroslav-evangéliumra esküdött fel (Beta/AP)

Az új államfő az alkotmányra és a Miroslav-evangéliumra esküdött fel (Beta/AP)

– Veszek önöknek színházi belépőjegyeket – üzente Maja Gojković az ellenzék képviselőinek, miután arra kérte valamennyiüket, hogy próbáljanak hozzájárulni az Aleksandar Vučić kormányfői lemondását tudomásul vevő ülés demokratikus hangneméhez. A képviselők egy része ugyanis tapsviharral üdvözölte az eddigi miniszterelnök távozásának hírét akkor, amikor a házelnök felolvasta az ezzel kapcsolatos indoklást. A kormány ezzel technikai jellegű mandátumba lépett, harminc nap áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megalakuljon az új miniszterelnök kabinetje. E személyt már a megválasztott államfőnek – ez esetben távozó kormányelnöknek – kell kijelölnie. Ha nem sikerül megtalálnia saját utódját, rendkívüli parlamenti választásokat kell tartani az országban. Mellesleg, Maja Gojković szerint már a következő húsz napban fény derül arra, ki alakítja meg a kormányt.

Az új államelnök támogatói és ellenzői kisebb konfliktusba keveredtek tüntetéseik során a belgrádi Terazijén. Az egyik aluljáróban kezdődött el a dulakodás, melyben Zoran Živković, az ellenzéki Új Párt elnöke is részt vett. Mind a két tábor a képviselőház előtti térre tartott, hogy ott támogassa és ellenezze Vučić elnökké válását. Az összeütközés nem tartott sokáig a médiumok beszámolója szerint a képviselőházon belüli történésekre mindenesetre nem volt hatással az, ami az aluljáróban lezajlott. Az egyik tábor azt kiáltozta, hogy Vučić áruló, és csalás történt, a másik pedig, hogy ők alkotják a többséget, s köztük egy áruló sincs. A Vučićot ellenzők mintegy húsz fős tábora a Moszkva Szálloda előtt folytatta tiltakozását, az esti órákra pedig újabb megmozdulást harangozott be.

BÜSZKÉK LESZÜNK SZERBIÁRA

Mielőtt belépett volna a parlamentbe, az ott várakozó, őt támogató polgároknak azt üzente az új elnök, hogy a békét és stabilitást kívánja őrizni, s egyformán fog harcolni a saját gyerekeinek és a polgárok gyerekeinek a jövőjéért.

Tisztelgés Ljubiša Diković vezérkari főnök társaságában (Beta/AP)

Tisztelgés Ljubiša Diković vezérkari főnök társaságában (Beta/AP)

– Felsegítettük a térdein álló országunkat, Szerbiát. A csőd szélén álló országban rendeztük a pénzügyi helyzetet, fejleszteni kezdtük a gazdaságot. Nap mint nap érezni fogják a javulást, s ígérem, büszkék lesznek Szerbiára. Ne tekintsenek hátra, mindig csak előre nézzenek. Gyerekeink országát lássuk, ne nagyapáinkét – fogalmazott a bejárat előtt.

Miután letette az esküt, azt mondta, szó szerint mindent kész elkövetni annak érdekében, hogy az ország sorsa jobbra forduljon. Egyébként nincsenek dilemmái annak kapcsán, mit kell tennie. A jövő érdekében cselekszik majd – fejtette ki.

TÖBBGENERÁCIÓS FELADAT

Koszovó kapcsán belső párbeszéd indítását javasolta. Olyan párbeszédét, amely mentes minden érzelemtől és mitikus beállítottságtól. Tiszteletben fogja tartani az állam szuverenitását, de folytatni kívánja az albánokkal megkezdett párbeszédet és a katonai neutralitás politikáját, és továbbra is az a meggyőződése, hogy az országnak mindenkivel együtt kell működnie, erősítenie a védelmi kapacitásait, miközben el kell utasítania minden olyan ajánlatot, ami más népek támadására szólít fel. Elnökként arra fog törekedni, hogy megváltoztassa saját magát, Szerbiát és a polgárait is, de csak olyan mértékben, hogy az elegendő legyen egy boldogabb jövőhöz, egy gazdagabb és kiteljesedettebb élethez. Mint mondta, teljesen világos számára az, hogy az efféle munka nem egy generációnak az erőbedobását igényli, de valakinek el kell kezdenie a feladatok teljesítését ahhoz, hogy a cél megvalósulhasson. Egységre van szükség, emelte ki, s azt mondta, ezen az egységen fog államelnökként munkálkodni, eltekintve a véleménybeli és politikai különbségektől.

Az új és a régi államfő (Ótos András felvétele)

Az új és a régi államfő (Ótos András felvétele)

A TÖRTÉNELMI MEGÍTÉLÉS A LEGFONTOSABB

A régióbeli viszonyok kapcsán megjegyezte, eleget ölték egymást már a Balkán népei, eljött az ideje annak, hogy a megújuláson és a gyarapodáson töprengjünk. A külpolitika nem változik, az európai út folytatása kétségbevonhatatlan, de az oroszországi és kínai szálakat is erősíteni szeretné az ország. Köszönetét fejezte ki Nikolićnak, amiért volt bátorsága kiállni a kormány legmerészebb intézkedései mellett, és köszönetet mondott az ország korábbi vezetőinek is. Hangsúlyozta, hogy a közjó érdekében mindent el fog követni.

– Cserébe nem kérek semmit. Vagyis csak annyit, hogy a történelem ítélje meg, mennyit tettem ezért az országért. A történelem sohasem büntet senkit, ítélete mégis jelentősebb számomra a végítéletnél is – hangsúlyozta Vučić, mielőtt a képviselőházból az elnöki palota felé vette volna útját, ahol már a leköszönő elnök, korábbi párttársa, Tomislav Nikolić fogadta, hogy hivatalosan is átadja neki az államfői tisztséget.

A BEIKTATÁS A KÖVETKEZŐ LÉPÉS

Az elnöki palotában megtartott ceremónia alig két percig tartott. A gárdisták jelenlétében Nikolić átadta utódjának a hivatali elnöki bélyegzőt és a lobogót. Kezet fogtak egymással, néhány másodpercnyi mosollyal kedveskedtek a kameráknak, s az elnökségi épület egyik tárgyalótermébe folytatták az útjukat, ahol megbeszélést tartottak. Nem nyilatkoztak, és a protokoll sem irányzott elő alkalmi beszédeket a tisztség átadása során. Június 23-án ismét esemény lesz az elnöki palotában a tisztségátadás kapcsán: akkor iktatják be hivatalosan az ország új elnökét, aki ötéves periódusra nyert mandátumot a választás során.