2024. április 25., csütörtök

A dohányzás akadályozza a fejlődést

Ingyenes egészségmegőrző vizsgálat a dohányzásmentes világnapon

Május 31-én, azaz ma van a dohányzásmentes világnap, melyet hazánkban, így Szabadkán is megtartanak. A szabadkai Közegészségügyi Intézet, a Szabadkai Egészségházak, a Szabadkai Gyógyszertárak és a Vöröskereszt szabadkai szervezetének munkatársai a mai nap folyamán 9 és 12 óra között egészségmegőrző vizsgálatokat tartanak a Szegedi úton lévő Univerexport bevásárlóközpontban, ahol a polgárok hasznos tanácsokat kaphatnak arra vonatkozóan, hogyan hagyják abba a dohányzást, majd délután fél egytől a Vöröskereszt helyiségeiben a középiskolásoknak tartanak oktatóműhelyt.

Az idei évben a Dohányzás – fenyegetés a fejlődésre témája köré épül fel a világnap, mellyel a dohánytermékek használata, a dohányzás ellenőrzés alá vonása és a fenntartható fejlődés közötti összefüggésekre szeretnének rámutatni. Minden országnak hasznára válik, ha a dohányzást sikerül ellenőrzés alá vonni, hiszen megvédik a lakosságot a dohányzásból eredő káros anyagoktól, és csökkentik a nemzeti gazdaságban lévő költségeket is. A dohányzás-ellenőrzés csökkentheti a szegénységet, az éhezést, hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz, a gazdasági növekedéshez, s harcol az éghajlati változások ellen. A dohánytermékekre kivetett adókból származó bevételeket pedig a megelőző egészségvédelemre és a fejlődést célzó nemzeti programokra lehet fordítani.

A világon 1,3 milliárd ember dohányzik, és több mint hétmillió ember hal meg évente a dohányzás okozta betegségek miatt, közülük több mint 600 ezren passzív dohányosok – hangzott el a Közegészségügyi Intézetben tegnap megtartott sajtótájékoztatón.

Dr. Maja Bjelobrk, a Szabadkai Egészségházak doktornője elmondta, Szerbiában minden tíz emberből három dohányzik, minden tíz emberből hatan passzív dohányosok, és tíz emberből öten a munkahelyükön vannak kitéve a dohányfüstnek. Szerbiában évente több mint 10 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. A doktornő kiemelte, a dohányfüst nagyjából 7000 vegyi anyagot tartalmaz, melyből 250 mérgező, 69 pedig rákkeltő anyag.

– A dohányzás növeli a kockázatát a koszorúér és az agyi erek megbetegedésének, nagyobb valószínűséggel alakul ki a felső légutak és egyéb szervek rákos megbetegedése. A dohányosok fele belehal a dohányzás okozta betegségek valamelyikébe, a dohányosok negyede pedig 30 és 65 éves kora között hal meg – hívta fel a figyelmet a doktornő.