2024. április 25., csütörtök

Közösen nyert pályázat Szegeddel

Magyarkanizsa 1,9 millió eurót használhat föl a szennyvíztisztító újjáépítésére

Magyarkanizsa önkormányzata, a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság 2016 szeptemberében közösen stratégiai IPA-pályázatot nyújtott be, amelynek költségvetése majdnem hétmillió euró. Ebből az uniós támogatás megközelíti a hatmilliót.

Dr. Kozák Péter és Fejsztámer Róbert (Puskás Károly felvétele)

Dr. Kozák Péter és Fejsztámer Róbert (Puskás Károly felvétele)

A projekt átfogó célja a magyar–szerb határ menti régióban a klímaváltozással együtt járó vízgazdálkodási szélsőségekhez való alkalmazkodás elősegítése, továbbá a természeti értékek megőrzése, valamint az árvízi kockázat csökkentése, a kedvezőbb vízgazdálkodási feltételek megteremtése, ezáltal a térség népességmegtartó képességének növelése.

A magyarkanizsai városházán tegnap került sor a partnerségi megállapodás aláírására dr. Kozák Péter, a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester részéről. A megállapodás a magyarkanizsai szennyvízhálózat újjáépítését és kibővítését irányozza elő. A polgármester lapunknak kifejtette a program mibenlétét:

– A három partner közül a fő partner jött el hozzánk Szegedről, aki a pályázat hordozója is egyben, Magyarkanizsa község önkormányzata pedig partnerként, a mezőgazdasági titkárság együttműködő partnereként vesz részt ebben projektumban. Az aláírás Újvidéken megtörtént a titkárság részéről, ezért már csak mi maradtunk mint önkormányzat, hogy hitelesítsük ezt az együttműködést, ami által a teljes összegből 1,9 millió euró lesz felhasználva Magyarkanizsa község területén.

– Ebből természetesen az összeg 90 százaléka a meglévő szennyvíztisztítónk felújítására, bővítésére és egy új rész kiépítésére fordítandó, ami azt fogja biztosítani, hogy Magyarkanizsa településen mindenki rá tudjon kapcsolódni a szennyvízhálózatra, és itt nemcsak a magánszemélyekről, hanem a vállalatokról is beszélünk. Örömmel tudom azt nyugtázni, hogy községünk az egyetlen Szerbiában, amely tudott nyerni stratégiai projekten keresztül. Ez egyrészt az elmúlt tíz év aktív tevékenységének és aktív európai uniós szerepvállalásának köszönhető, másrészt pedig annak, hogy meglévő, már kidolgozott tervekkel rendelkeztünk, amikor megjelent a pályázat, így volt idő és lehetőség arra, hogy beadjuk ezt a komoly tervdokumentációt az Európai Unióhoz. Ez egy hosszú projektum, hiszen maga a kivitelezés és a folyamat hivatalosan június elsejétől 2020. május 31-éig tart majd. A három évre kiterjedő munkában együtt fogunk működni a másik két partnerünkkel. A beruházás megvalósítása mellett részt fogunk venni azokban a tevékenységekben, amelyek az ár- és belvízvédelemre és az ivóvíz tisztaságára vonatkoznak, ezeknek a vezetői a partnereink lesznek. A konkrét munkálatokra szóló nemzetközi tendert a tervek szerint még az idén ki fogják írni. Több mint valószínű, hogy a kivitelezés 2018 második felében valósulhat meg.

Kozák Péter, a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta:

– A stratégiai projekt célkitűzése a vízháztartási szélsőségekhez való igazodásnak, az alkalmazkodásnak az elősegítése. Ez három szakterületet érint: az árvizek gyakoriságának megnövekedését – ez a tartományi titkárság kompetenciájába tartozik, érinti az aszályos időszakok gyakoribb megjelenését –, ehhez a szegmenshez kapcsolódik az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság projekteleme, és érinti a meglévő vízkészletek víztakarékos megőrzését, minél jobb karba helyezését – ez Magyarkanizsa község feladata a projekt keretében. Ezen három pilléren áll a stratégiai projekt. A mi oldalunkról egy vízpótló rendszer elemei valósulnak meg. Elsődleges célunk a vízhiány mérséklése.

A munkálatokból a magyarkanizsai lakosság semmilyen nehézséget nem fog tapasztalni, legfeljebb majd néhány napos forgalomkorlátozásra kerülhet sor a régi és az új rendszer összekapcsolásakor a jövőben.