2024. április 19., péntek

Több mint negyven végzős Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában tegnap tartották a nyolcadikos diákok ballagását. A búcsúzó diákok először a Gaudeamus igiturt énekelve körbejárták az iskola tantermeit, majd az előcsarnokban került sor az ünnepi műsorra. Bojtos Béla iskolaigazgató arról számolt be lapunknak, hogy az idei iskolaévben a végzős diákok száma meghaladja a negyvenet.

Az első sorokban a ballagó diákok (Lakatos János felvétele)

Az első sorokban a ballagó diákok (Lakatos János felvétele)

– Az idén a rendes tagozaton 21 magyar és 21 szerb végzősünk van. Emellett két kisegítő tagozatunk van két-két diákkal. Összességében 46 nyolcadikost búcsúztatunk tehát ez alkalommal. Ebben az iskolaévben igazán törekedtek a diákok, és nagyon sok színkitűnő tanulónk lett, háromszor annyi, mint tavaly. Ajándék könyvet kapnak az iskolától, mert az iskolával valahogy együtt jár a könyv. A könyv mellé jár nekik íróeszköz is, aminek a további tanulmányaik során veszik hasznát. Ilyenkor az iskolánkban az a szokás, hogy megjutalmazzuk a kitűnő nyolcadikosokat, az 5–8 osztályos tanulók is kapnak kitüntetéseket, valamint a legjobbakat, a színkitűnőket külön megjutalmazzuk. Emellett évek óta megválasztjuk a generáció diákját. Az idén ez az új szabályzat alapján történt, és külön magyar, valamint külön szerb generáció diákját választottunk. Mindketten kimagasló pontszámot értek el a többiekhez képest, és nagyon megérdemlik ezt a díjat. A magyar tagozaton Végső Vivien, a szerb tagozaton pedig Mina Lazović lett a generáció diákja – mondta el az igazgató.

A bácsfeketehegyi iskolában régi hagyomány szerint az utolsó tanítási napon búcsúztatták el a végzősöket – mondta el az igazgató, aki arról is beszámolt, hogy az iskola körbejárását és az ünnepi műsort egy ballagási buli követte, amire szintén az iskolában került sor, az esti órákban. Az igazgató végezetül megköszönte az áramszolgáltató szabadkai fiókjának, hogy külön áramot biztosított az iskolának a ballagás ideje alatt. Tegnap ugyanis éves karbantartási munkálatok folytak a villanyhálózaton, és a falu nagy részében nem volt áram. A szolgáltató viszont megoldotta, hogy az iskola ne maradjon áram nélkül ezen az ünnepen.