2024. április 25., csütörtök

A szakszervezeti munka megkoronázása

Az adai Miroslav Belančićot a legrangosabb szakszervezeti díjjal tüntették ki

A Szerbiai Önálló Szakszervezet 114. születésnapja alkalmából április végén Belgrádban megrendezett ünnepi ülésen adták át az idei Április 27. elismeréseket a munkások jogainak érdekérvényesítésében és a szakszervezeti munkában kiemelkedő eredményt elért személyeknek, cégeknek és szakszervezeti szervezeteknek.

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének díjazottjai között volt az adai Miroslav Belančić, aki negyed évszázados, eredményes szakszervezeti munkájáért vehette át az elismerést Zenta–Ada–Magyarkanizsa Község Önálló Szakszervezeti Szövetségének javaslatára, és ezt támogatta Vajdaság Önálló Szakszervezetének Szövetsége is.

Miroslav Belančić a nyolcvanas évek derekán az adai Potisje Szerszámgépgyár szerelde részlegében kezdte meg szakszervezeti karrierjét. Majd 2015 szeptemberéig több ízben tagja volt a szakszervezet szerbiai tanácsának, a vajdasági szervezet elnökségének és tanácsának, illetve az említett Tisza menti szervezet elnöke és alelnöke is volt, valamint több mint 21 éven át vezette Ada község szakszervezetét.

Miroslav Belančić keményen küzdött a munkások jogainak és érdekeinek érvényesítéséért, mindig a szociális párbeszédet szorgalmazta a problémák kezelésére. A szakszervezeti munkája során sokféle problémával szembesült, és ezeket megoldotta. 2015 szeptemberétől az adai polgármester tanácsadója volt, majd néhány hónap után a helyi önkormányzat nagyberuházási osztályának alkalmazottja lett.

Miroslav Belančić számára nagyon fontos az elismerés:

– Ezzel a díjjal elismerték közel negyed évszázados szakszervezeti munkámat. Az elismerés nagyon fontos számomra, és a sokévi szakszervezeti munkám koronáját jelenti. Elismerték és értékelték azt a tevékenységemet, amit Ada községben a munkavállalók védelmében és jogainak érdekérvényesítésében, illetve a rossz magánosítás meggátolásában tettem. Mostanság nem tevékenykedek a szakszervezetben, de nem zárom ki a lehetőségét, hogy visszatérjek, viszont az emberek továbbra is elismerik a munkámat, hiszen nap mint nap tanácsért fordulnak hozzám, amit szívesen megadok. Ez már biztosan végigkíséri az életemet, de örömömre szolgál, hogy tanácsokkal tudom segíteni a munkavállalókat, hogy javítsanak a nehéz helyzetükön – közölte Miroslav Belančić, aki szerint továbbra is nehéz helyzetben van az ország és a munkások is.

– Sajnos a társadalom, az ország még mindig egy mókuskerékben van. A háború, az embargó, a rossz magánosítás és a világválság jelentette mókuskerékben, amiből nem tud kikeveredni. A szakszervezeti élet Szerbiában hullámzó. A 2014-es munkaügyi törvény kidolgozásánál az akkori kormány nem élt a szociális párbeszéd lehetőségével. Viszont a nyugdíjtörvény módosításánál már kikérte a szakszervezetek, illetve a szociális-gazdasági tanács véleményét. A szociális párbeszédet fejleszteni kell, hogy mielőbb befejeződjön a tranzíció, mert a munkavállalók rossz helyzetben vannak az alacsony bérek miatt, és ezen a területen még sok a tennivaló. Különösen, hogy a mai fiataloknak más a hozzáállásuk, mint a középkorú munkavállalóknak, akiknek immár 25 éve a nehéz helyzettel és az alacsony bérekkel kell szembesülniük. A fiatalok nem hajlandók minimálbérért dolgozni hónapokig vagy évekig, hanem kihasználják a munkaerő szabad vándorlásának lehetőségét, amelyet a kettős állampolgárság nyújt, és az Európai Unió országaiban keresik a boldogulást. A fiatalok látták, hogyan szenvednek a szüleik a nehéz megélhetés miatt. Ezért ők nem hajlandók 20–30 ezer dinárért dolgozni, hanem elvárják a tisztességes bért, ha nem kapják meg, akkor inkább külföldre távoznak. Ez nem jó sem az országnak, sem a családoknak, sem a fiataloknak. Viszont ami biztató, hogy egyre több szerbiai munkaadó belátja, hogy az elégedett munkás az igazán produktív munkás, ezért igyekeznek a dolgozókkal tisztességesen bánni, és tisztességes bért fizetni. Ha elfogadható lenne a bérezés, vagyis megkétszereznék, megháromszoroznák a jelenlegi fizetéseket, abban az esetben a fiatalok sem távoznának ilyen arányban, hanem ennek az országnak a fejlesztését próbálnák segíteni – mondta Miroslav Belančić.