2024. április 26., péntek

Országhatárok helyett útvonalak

Szerbia sikerei megkérdőjelezhetetlenek – mondta utolsó miniszterelnöki sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić megválasztott államfő

– Nekem kellett volna Nišben lapátolnom ahhoz, hogy idejében befejezzük a klinikai központot. Végtelenül elszomorít és dühít, hogy a határidőig nem készültek el a munkálatokkal. A legjobb lett volna, ha négy hónapra odaköltözöm, és mindennap felügyelem, mi történik. Ennek ellenére olyan kórházat építettünk, amilyen aligha van Európának ebben a szegletében, az Arab Emírségekben található intézményekkel hasonlítható csak össze. A késés miatt azonban kritikát nem fogadok el senkitől, főleg azoktól nem, akik egy egészségházat sem tudtak felújítani éveken keresztül, nem hogy kórházat építettek volna, ráadásul ilyen pazar felszereltséggel. Olyan lett, mint egy svájci klinika – fogalmazott az elmúlt évek dühítő tapasztalatait felidézve utolsó kormányfői sajtótájékoztatóján Belgrádban, a dedinjei Béke Villa előtt Aleksandar Vučić megválasztott államfő, távozó kormányfő.

Vučić a fejlesztés alatt álló szerbiai útvonalakat és vasútvonalakat ábrázoló térképek előtt mutatta be azt, mit sikerült teljesítenie az általa vezetett kormánynak 2014 óta. A regionális összeköttetéseket ábrázoló térkép útvonalait maga rajzolta be – hívta fel a nyilvánosság figyelmét. Mint mondta, nem határokat szeret rajzolni, hanem összeköttetéseket, ez különbözteti meg véleménye szerint őt a többi politikustól. Elégedetten szólt az autóutak építéséről, s a többi között arról is biztosított mindenkit, hogy jövőre a szerbiai szakaszon már végig autóúton utazhatunk a görög tengerpartra. A vasúti fejlesztések számottevőek, még ha kevésbé látványosak is, a munkálatok haladnak, az eredmények is rövidesen láthatók lesznek – emelte ki.

Sajtótájékoztató a belgrádi Béke Villa kertjében (Ótos András felvétele)

Sajtótájékoztató a belgrádi Béke Villa kertjében (Ótos András felvétele)

A megválasztott államfő ma teszi le a Köztársasági Képviselőházban a hivatali esküt. Az eskütételt követően az elnöki palota előtt várja érkezését Tomislav Nikolić távozó elnök, akinek Vučić tegnap is köszönetét fejezte ki, amiért támogatta kormányát a legnehezebb reformok végrehajtásának idején is. Egymás üdvözlését követően a protokoll szerint együtt vonul be a régi és az új államfő az elnöki palota dísztermébe. Hogy Vučić hivatalosan is átvegye a tisztséget Nikolićtól, az elnöki pecsétet kell kézhez kapnia a megválasztott országvezetőnek.

Nem derült ki most sem, ki lesz Szerbia következő miniszterelnöke. Ivica Dačić kormányfő-helyettes veszi át Vučić távozásával a kormányfői teendőket, a leendő miniszterelnök személyére pedig június 20-a körül derül fény, erre tett ígéretet Vučić. Mint fogalmazott, beiktatási ünnepségén már tudni lehet majd, ki áll a kormány élén: ez az esemény június 23-án lesz.

HIÁNY HELYETT TÖBBLET

A sajtótájékoztatón Vučić elégedetten szólt arról, hogy Szerbia sikeresen átvészelte a 2014-ben bekövetkezett árvizet, s hogy egyetlen botrány nélkül költötte el a felújításokra szánt segélyösszegeket. A meghozott munkaügyi törvény és csődeljárási jogszabály megteremtette az utat a fejlődéshez – értékelte –, a piacgazdaság előbbre jutásához és munkahelyek teremtéséhez vezetett. Ez utóbbi területen Szerbia meglehetősen sikeres, hiszen a külföldi beruházások nyomán nyitott új munkahelyek száma tekintetében Európa hatodik legsikeresebb országának bizonyult a legújabb elemzésekben, ami hatalmas eredménynek számít, ha figyelemebe vesszük, hány ország létezik a kontinensen, melynek sokkal több lakosa van, mint Szerbiának – jelentette ki. Számos új gyár nyitotta meg kapuit az elmúlt időszakban, a feldolgozóipar jelenti a hazai gazdaság motorját, de fejlődőképes az energetikai szektor is – húzta alá. Vučić a bruttó hazai termék növekedési adatait is taglalta: 2015-ben 0,8, 2016-ban 2,8 százalékos volt a javulás, az idén várhatóan 3 százalék feletti növekedést jegyeznek, jövőre pedig a várakozások szerint 3,5 százalékon felüli emelkedés lesz a jellemző. Elismerte, Szerbiának még ennél is nagyobb növekedésre lenne szüksége, hiszen eleve rosszabb pozícióból indult, mint azok az európai államok, amelyek most ennél alacsonyabb GDP-fejlődést könyvelnek el. Ugyanakkor el kell ismerni szerinte azt is, hogy a költségvetési hiány megszüntetése óriási eredménynek számít, a gazdaság erősödésének a jele. Májusban, mint részletezte, 9 és 10 milliárd dinár közötti többletet valósított meg az állami büdzsé, s minden jel arra vall, hogy az első félév végén mintegy százmillió eurót tesz majd ki ez a szufficit.

NÖVEKSZIK A MINIMÁLBÉR

Az államadósság jelenleg a GDP 61,7 százalékát teszi ki, de a fiskális politika eredményeként ezt is folyamatosan csökkenteni tudja majd az ország, s a reális elvárások alapján 2019-ben mondhatjuk majd először azt, hogy az uniós maastrichti 60 százalék alá tudtuk visszaszorítani ezt az adósságot. Fontos azonban az addig vezető út is: a stabil és kiszámítható gazdaságpolitika pozitív jelzés minden érdeklődő beruházónak – hangsúlyozta a leköszönő kormányfő és új államfő.

A megvalósított pénzügyi eredmények lehetővé teszik, hogy hosszú időt követően az idén növekedjen a minimálbér az országban: ez az új elnök szerint azt jelenti, hogy a magánszektorban foglalkoztatott mintegy 350 ezer dolgozó és a közszféra mintegy 30 ezer dolgozója számára növekednek 9-10 százalékkal a fizetések.

Az úthálózat-fejlesztés részleteiről is beszélt a leendő államfő (Ótos András felvétele)

Az úthálózat-fejlesztés részleteiről is beszélt a leendő államfő (Ótos András felvétele)

TUDJUK, MIT GONDOL A MÁSIK

A leendő elnök szerint Szerbia tekintélye sohasem volt nagyobb, mint ma, ez azonban nem jelenti azt, hogy ő maga elégedett a helyzettel. Úgy fogalmazott, hogy folytatni kell az európai közeledés politikáját, elsősorban azért, hogy saját országunkat fejlesszük tovább, megfelelve az európai színvonalnak. A külpolitikai célokon nem kell változtatni a haladók első embere szerint: az EU mellett fokozott figyelmet kell szentelni a keleti, hagyományosan jónak számító kapcsolatoknak is, Oroszországnak és Kínának is. Ugyanakkor természetesen az Egyesült Államokkal is a lehető legjobb kapcsolatokra törekszik az ország, ahogyan eddig is. A régióbeli viszonyokat értékelve Vučić megjegyezte, hogy Pristinával a legnehezebb a helyzet, de folyik a párbeszéd, ami megkérdőjelezhetetlen előrelépésnek számít. Horvátországgal is sikerült némileg rendezni a viszonyokat, mind a két fél „pontosan tudja, mit gondol a másik”. Ez nem a legjobb helyzet, de jó alap a kapcsolatok javításához. Macedóniáról és Montenegróról szólt még: a viszonyok nem rosszak, de akad még javítanivaló – fogalmazott.

KONSZENZUS KELL TÖBB TERÜLETEN IS

Aleksandar Vučić elemezte a védelem, a művelődés és a sport helyzetét. Azt mondta, már 35 éve senki sem fektetett be annyit a rendőrség és a katonaság erősítésébe, mint kormánya. Ez elsősorban a felszerelés beszerzésére és tökéletesítésére vonatkozik, szavai szerint. A művelődési létesítmények közül a belgrádi Kortárs Művészetek Múzeumának és a Néprajzi Múzeumnak a közeljövőben esedékes átadását emelte ki. Ami a sportot illeti, elmondása szerint ebben az évtizedben ez a kormány költötte el a legtöbb pénzt erre a célra is, ami a megszokottnál is több érmet hozott a legkülönfélébb versenyeken. Elnökként nagy súlyt fog fektetni az oktatás korszerűsítésére – jelentette be –, szerinte konszenzust kell teremteni annak kapcsán, milyen elvek és módszerek alapján szeretné az állam az oktatás reformját véghezvinni. Nem csupán ezen a téren lesz azonban szükség széles körű konszenzusra: az alkotmánymódosítás is az előttünk álló fontos feladatok egyike, ennek kapcsán is általános társadalmi megállapodásra lesz szükség. Úgy fogalmazott: nem fogja megengedni, hogy az alaptörvény módosítása kapcsán bárki rákényszerítsen az államra bármilyen, az ország számára hátrányosnak számító megoldást.

FÉLNEK A TENDEREKTŐL

Nem volt azonban mindennel elégedett az elmúlt évek során a kormányfő. Azon kívül, hogy gyorsabban felépülhetett volna a niši Klinikai Központ, Vučićot idegesítette az is, hogy a minisztériumok gyakran nem tudtak élni minden kínálkozó lehetőséggel, s nem valósítottak meg elegendő nagyberuházási projektumot. Mintha félnének a tenderektől és a pályázatoktól – jegyezte meg Vučić részletes sajtótájékoztatójának végén.