2024. április 25., csütörtök

Több szakemberre van szüksége a vajdasági idegenforgalomnak

Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és idegenforgalmi titkár is előadást tartott annak a szakmai műhelymunkának a során, amely a turisztikai központok versenyképességének növelését szolgáló projektum keretében zajlik Vajdaságban.

Az edukatív jellegű projektum kapcsán Đoković a turizmus interdiszciplináris voltát és az idegenforgalommal összefüggő szakterületek összekapcsolásának fontosságát emelte ki. Ez szerinte különösen azért fontos, mert a turizmus folyamatosan fellendülőben van nemcsak Vajdaságban, hanem az egész országban.

– Vannak lehetőségeink és kiaknázatlan forrásaink, de nincs elegendő szakemberünk. Pedig az általános fejlődés egyik mozgatóereje éppen az idegenforgalom, amelyhez sok-sok gazdasági ágazat és más jellegű tevékenység kapcsolódik, a mezőgazdaságtól és falufejlesztéstől kezdve a közlekedésen és az infrastruktúrán át egészen a művelődési életig. Vajdaság idegenforgalmi kínálatát tudni kell megfelelő módon népszerűsíteni, hogy jó irányban változzon e közösség nemzetközi idegenforgalmi tekintélye – mondta egyebek között Đoković.

A turizmusban foglalkoztatottak képzésének projektumát Vajdaság területén valósítják meg, decemberrel bezárólag. A terv szerint legkevesebb 350 személy vesz részt a továbbképzésen a közszférából, a nem kormányzati szervezetekből és a magánszektorból.