2024. április 20., szombat

A zene szerelmese volt

Könyv Szűcs Budai József topolyai kórusvezető, zenepedagógus életéről és munkásságáról

Szombaton délután Topolya Község Múzeumában bemutatták Kocsis Antal helytörténész sorrendben huszonegyedik könyvét, mely Szűcs Budai József (1925–2000) kórusvezető, pedagógus, népdalgyűjtő, zeneszerző életének állít emléket. A fotókkal, kottákkal gazdagon illusztrált kiadvány Szűcs Budai József – A zene szerelmese címmel jelent meg, alcíme: Részletek életéből és munkásságából.

A könyvbemutatón (Herceg Elizabetta felvétele)

A könyvbemutatón (Herceg Elizabetta felvétele)

A nagy érdeklődés mellett megtartott könyvbemutatón – melyen megjelentek a családtagok, egykori tanítványok, kollégák, kórustagok – a szerző mellett Bulatović Gabriella és mgr. Pastyik László méltatta a Topolya művelődési életét gazdagító életművet.

Bulatović Gabriella a szerteágazó munkásságról szólva megemlítette a többi között az értékes gyermekdalokat, a népdalgyűjtői és kórusvezetői munkásságot, és hogy Szűcs Budai József Varga Péterrel együttműködve társszerzője volt az általános iskolások zenei nevelésére készített hét magyar tankönyvnek és két módszertani könyvnek, valamint azt is kiemelte, hogy a 20. század második felének sajátos korrajza, lenyomata a most megjelent kiadvány.

Pastyik László személyes hangú méltatásában a nagy hatású pedagógus életének meghatározó – a szülővároshoz, illetve, Belgrádhoz, Sarajevóhoz, Újvidékhez köthető – mozzanatairól szólt, de Topolya egykor gazdag zenei múltjáról is, melynek a régi korokban éppen a könyvbemutató helyszíne, az egykori Kray-kastély nagyterme is meghatárotó helye volt, a dalárdákról, a katonazenéről, rézfúvósokról is megemlékezett. Pastyik azzal fejezte be felszólalását, hogy méltó emléket a szép kiadvány mellett azzal állítana Topolya Szűcs Budai Józsefnek, ha utcát nevezenének el róla.

A könyvbemutatót a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság, a Film-Múzeum civil szervezet, a Panonia-Print Kft., valamint Topolya Község Múzeuma szervezte.