2024. április 19., péntek

Konfirmáció Bácsfeketehegyen

Az idén több mint húsz fiatal tett fogadalmat

Vasárnap a bácsfeketehegyi református templomban konfirmálásra került sor. Az idén 22 fiatal tett konfirmációs fogadalmat, 11 lány és 11 fiú. Orosz Attila esperes, bácsfeketehegyi lelkész arról számolt be a médiának, hogy az ünnepi istentiszteleten több százan vettek részt. Ez azt bizonyítja, hogy van jövőképe a bácsfeketehegyi református közösségnek – fogalmazott, majd elmondta, hogy a konfirmálás tulajdonképpen hármas megerősítést jelent.

Orosz Attila lelkész bevezeti a konfirmandusokat a templomba (Lakatos János felvétele)

Orosz Attila lelkész bevezeti a konfirmandusokat a templomba (Lakatos János felvétele)

– A konfirmálás megerősítést jelent, fiatal testvéreink hitbéli megerősítését. Azért hármas megerősítés, mert ez megkezdődik a keresztséggel, amikor a szülők tesznek fogadalmat, a gyermekek helyett, majd amikor eljön ez az ünnepi pillanat, akkor maguk a konfirmandusok tesznek fogadalmat, megvallják hitüket, és elkötelezik magukat Krisztus hite mellett. Végezetül maga a gondviselés megerősíti a hitvalló fiatalokat – mondta el a lelkész, majd arról is szólt, hogy magát a konfirmálást egy nagyon megfeszített felkészülési folyamat előzi meg.

– Egyéves a konfirmálásra felkészülés folyamata. Ez azt jelenti, hogy 6 évig járnak hitoktatásra az egyházhoz, a hatodik évben pedig végig erre készülünk, gyakorolunk. Vannak örömteli pillanatok, vannak viták, de ez ilyenkor már nem látszik, csak az eredmény. Maga a konfirmálás három részből áll: az első a kikérdezés, amikor a hitbéli tudásukról tesznek bizonyságot. Ezt követi a fogadalomtétel, a harmadik pedig az Úrvacsora-vétel. Erre pünkösd vasárnapján kerül sor. Mind a három nyilvánosan, és a gyülekezet színe előtt történik – számolt be a lelkész.