2024. április 19., péntek

Felfelé kapaszkodni mindenáron

Branislav Nušić műve nyomán a Gyanús személy című előadást rendezi Urbán András a belgrádi Nemzeti Színházban

Urbán András a belgrádi Nemzeti Színházban a Gyanús személy, azaz Gogoljijada két részben című produkciót készíti Branislav Nušić szövege alapján. A bemutatóra június 21-én kerül sor. Az előadás létrejöttéről Urbán András rendezőt kérdeztük:

– Megírása után ez a darab jó ideig be volt tiltva. Amikor Nušić sokkal később színházigazgató lett, azt mondta, hogy ezen a poszton már megérti, hogy miért nem tűzték műsorra, ő maga sem tette volna a repertoárra a saját darabját. Mi is mélyen foglalkozunk ezzel a szöveggel. Sokan egy könnyű komédiának élik meg, de a darabban felismerhetők a mai társadalomra is jellemző vonások, a cenzúra, az öncenzúra, a belső ellenség minden áron történő megtalálása. Az emberek azért keresik ezt az ún. gyanús személyt, hogy elismerésre, nagyobb rangra tegyenek szert. Nem kimondottan ideológiai a motivációjuk, hanem egy alpári jobb élet után vágyakoznak, próbálnak ellenséget találni vagy kitalálni, mert a hatalom ezért megjutalmazza őket. Arról a fajta társadalmi paranoiáról is szól, amely során valamilyen módon mindenkiben ellenséget látunk vagy keresünk. Egy bizonyos társadalmi struktúrákban játszódik a darab, egyebek közt körzeti hivatalnokok, rendőrök, titkos ügynökök körében. A szöveg eredetében a Nušić-verzió, amelyet megjelenítési módjában az előadás a mai modern időkbe helyezi. A darab társadalmi vonatkozásai ragadtak meg leginkább, a hatalmon lévő emberek viselkedése, csörtetése, a felfelé kapaszkodás. Amikor különböző ürügyet keresnek és a jobb társadalmi státusz érdekében hajlandóak feláldozni másokat, megszegni minden erkölcsi normát. Az állapot, amikor elvesznek a valós tartalmak és már nem azok irányítanak – fejtette ki Urbán András, aki szólt arról is, hogyan került sor a felkérésére és kikkel dolgozik együtt.

– Másfél évvel ezelőtt a Rodoljupci, azaz Hazafiak című előadást rendeztem a belgrádi Nemzeti Színházban. Szokásos, hogy a sikeresnek minősített előadások rendezőit egy évadot átugorva újra elhívják. Ennek következtében ismét felkérést kaptam a színház, illetve a művészeti vezető, Željko Hubač részéről, külön e darab kapcsán. Az előadás dramaturgja és a rendező munkatársa Gyarmati Kata, a zeneszerző Irena Popović Dragović, a jelmeztervező Marina Sremac. Nagyjából ugyanazokkal működök együtt, akikkel a Hazafiak esetében is. Ők már jól tudják, hogy úgymond másmilyen módszerekkel dolgozom, de van egyfajta bizalmuk felém és működik a kommunikáció. Néhány új színész is bekapcsolódott és egyértelműen kezd összehangolódni a csapat. Egyelőre szépen haladunk előre, a próbák május 8-án kezdődtek, az előadás bemutatója június 21-én lesz – ismertette Urbán András, aki az elmúlt időszakban előadásokat is tartott színház és rendezés témájában.

– Az újvidéki Műszaki Tudományok Karán nemrég volt egy előadásom, a díszlettervező szakra hívtak meg egy egyetemi előadásra. A hétvégén pedig Belgrádban, a Dorćol platzon tartottam előadást egy fesztiválon, amelyet fiatalok indítottak és különböző témakörök kapcsán keresnek fel alkotókat beszélgetésre. Szimpatikus és érdekes számomra, hogy a fesztivált fiatalok tartják kézben és nem formális keretek közt szervezik – mondta Urbán András.

A Kulturocilin egyesület edukációs jellegű Nakultiviši se! fesztiváljára Urbán András mellett meghívást kapott egyebek közt Irena Popović Dragović, Egon Savin és Sonja Vukićević, míg a film témájában Dragan Bjelogrlićet kérték fel előadást tartani.