2024. április 19., péntek

Áruba bocsátották Todorić helikopterét

Az első ajánlatot a balkáni vadprivatizációt bemutató Gazda című dokumentumfilm rendezője tette

Horvátország leggazdagabb emberének, a szerbiai érdekeltségekkel is rendelkező Agrokor tulajdonosának, Ivica Todorićnak manapság nem áll jól a szénája. A hetvenes években virágzó – virágárusítással foglalkozó – jugoszláviai vállalkozást elindító üzletembernek, aki a kilencvenes években a balkáni vadprivatizáció hullámait ügyesen meglovagolta, miközben multimilliomossá vált, ma meg kell válnia a helikopterétől és a jachtjától. Ez alatt az idő alatt büszkesége, az Agrokor konszern – bár ezt hivatalosan véletlenül sem ismerné el – gyakorlatilag csődbe jutott. Erről árulkodik, hogy a cég vezetésére Ante Ramnjak személyében megbízottat nevezett ki a horvát állam.

Ramnjak és a horvát kormány tagjai, a kedélyek megnyugtatása érdekében, váltig azt állítják, hogy nem lesz csőd az Agrokorban, de az, ami történik, valójában konszolidált csődeljárás. Ennek a véghezvitele után a cég életképes részlegei remélhetőleg tovább folytathatják az üzleti tevékenységüket. A be nem ismert csődről tanúskodik, hogy az Agrokort felszabadították az állam iránti kötelezettségek teljesítése alól, és válságmenedzseléssel megbízott új vezetőt is kijelöltek a nagyvállalat élére, ugyanakkor megkezdődött a vagyon kiárusítása is.

Ramnjak a napokban beszélt a konszernnel kapcsolatos tervekről. Az Agrokor cégeit tevékenységi körök alapján négy csoportba sorolják. Ezek a kiskereskedelem, az élelmiszeripar, a mezőgazdasági tevékenység és negyedikként az egyéb. Az alaptevékenységbe nem tartozó cégeket a tervek szerint eladják, az így befolyt összeget pedig a banki tartozásokat törlesztik. Természetesen ez az összeg – mivel a túlterjeszkedő, rosszul menedzselt vállalat óriási adósságot halmozott fel – a hitelezői követelések kielégítésének csak a töredékére lesz elegendő, beleértve a milliós értékű jachtot és helikoptert is.

A 2006-ban gyártott, Bell 427 márkájú helikopter, amely 2920 órát repült, a horvát lapok szerint egymillió eurót ér, a szintén 11 éves, 24 méter hosszú Riva 85 Opera márkájú jacht pedig kétmilliót.

Szabadon lehet jelentkezni, akinek a pénztárcája megengedi és kedve támad arra, hogy Horvátország leggazdagabb emberének, az egykori jugoszláviai térségben lezajlott balkáni vadprivatizáció legnagyobb nyertesének a helikopterén és jachtján utazgasson!

Egy jelentkező máris akadt, Dario Juričan, a tranzíció utáni, rendszerszintű korrupció jellemezte horvát gazdasági életet bemutató Gazda című dokumentumfilm rendezője. A filmben sokan Ivica Todorić „felemelkedésére” ismertek rá, bár Juričan tagadta, hogy az alkotás róla szólna. Ő a politika oligarchákkal összefonódott balkáni világát mutatta be, most viszont, kihasználva a kínálkozó alkalmat, elsőként jelentkezett vevőnek a Todorić-helikopterre, amelyet – mint írta – az Agrokor zágrábi központja előtt állítana ki, és a gépet bármikor rendelkezésre bocsátaná a mentőszolgálatnak, de időnként felszállhatna vele Milan Bandić, Zágráb polgármestere is, hogy onnan fentről szemlélhesse, mit tett a várossal.

Még nem tettünk említést arról, hogy mennyit kínált az ismert rendező a Bell 427 márkájú helikopterért: egy fityinget se. Nem pénzt, hanem dokumentumokkal alátámasztott hároméves tényfeltárói ismereteit ajánlotta fel cserébe. Mint írta, ezek a dokumentumok választ adnak arra a kérdésre, amely ma a leginkább kínozza a konszern válságmenedzseléssel megbízott igazgatóságát: ki vett részt az Agrokornak nevezett monstrum vállalatcsoport létrehozásában, és hol van a pénz?

Attól lehet tartani, hogy ennyiért azért nem lehet megvásárolni az egymillió eurót érő helikoptert, de hogy Juričan ezzel a merész bejegyzésével sok horvát és nem horvát szívébe belopta magát, az is biztos. Ez pedig neki valószínűleg többet ér, mintha Todorić helikopterén szállhatna a magasba.