2024. március 28., csütörtök

Vörös sávok az úttesten

Az úttesten vörös sávok jelölik a kerékpárátjárókat

Az elmúlt hetekben a kijelölt gyalogátkelőknél a kerékpárosok biztonsága érdekében az illetékesek vörös sávokkal jelölték a kerékpárátkelőket Szabadkán. A vörös sávokat a város forgalmasabb útkereszteződéseiben, valamint a forgalmasabb átkelőhelyeken festették az úttestre. A vörös sávok kapcsán arra kértük az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat illetékeseit, foglalják össze az intézkedések jelentőségét.

A kerékpárosok biztonságáért (Fotó: Gergely Árpád)

A kerékpárosok biztonságáért (Fotó: Gergely Árpád)

Kérdéseinkre a közvállalat illetékesei írásban válaszoltak. Mint megtudtuk, az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat nemrég Klasszikus útburkolati jelek jelölése elnevezéssel közbeszerzést írt ki, amelynek tárgya az útburkolati jelek: a gyalogátkelőhelyek, kerékpár-átkelőhelyek, útválasztóvonalak, stopvonalak, közlekedésirányítási nyilacskák megjelölése az úttesten. A horizontális közlekedési jelzések megjelölése az újvidéki Verkering Kft. és a szabadkai Parking közvállalat konzorciuma által április 24-én vette kezdetét, és augusztusban a Gyermekek az úton piktogram útburkolatra festésével zárul. Ez a jelzés az iskola, óvoda és más olyan intézmény közelségére hívja majd fel a figyelmet, ahol nagyszámú gyermek tartózkodik.

A válaszokból kiderült, hogy a kerékpárátkelők vörös színnel való megjelölése a „Szerbia Útjai Közvállalat által kiadott Úttervezési kézikönyv a Szerb Köztársaságban kiadványával összhangban történik”.

Érdeklődésünkre a jelzések pontos helyéről, a következő választ kaptuk: „A kerékpárutaknak más közlekedési résztvevő által használt közlekedési felületekkel való kereszteződésénél láthatjuk a vörös sávokat, például a motorgépjárműveknek, valamint a gyalogosoknak fenntartott közlekedési felületekkel történő kereszteződéseknél. Ezenkívül vörös színnel jelöljük a kerékpárátjárókat, a buszmegállóknál lévő kerékpárosoknak fenntartott felületeket, valamint mindazokat a helyeket, amelyek potenciális konfliktust jelenthetnek.”

Az illetékesek többek között még azt is közölték, hogy a városban már több helyen megjelölték a kerékpárátkelőket, így a Belgrádi úton, a Đuro Đaković, a Strossmayer, a Matko Vuković utcákban, valamint a Palicsi úton a Priboj utcáig az oldalsó bemenetelnél. A vörös sávokon több helyen már fehér kerékpár szimbólumok is jelzik a kerékpárosok részére fenntartott útszakaszokat, amint ezt befejezik, sor kerül a jelzések lefestésére az autóbuszmegállóknál, majd a mozgáskorlátozottak részére sárga színnel jelölik meg az átjárókat.