2024. április 23., kedd

Amikor a természet megkönnyeztet

A magas pollenkoncentráció gondot okoz az allergiás betegeknek

A szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának szakemberei mintegy ötven kilométer hatósugarú körzetben mérik az aeroallergén növények pollenkoncentrációját. A legtöbb fa most virágzik, a legerősebb allergének közé tartozik a nyírfa és a platán. A Szabadkai Közkórház fül-orr-gégészeti osztályának szakorvosával, dr. Nebojša Rakićtyal a pollenallergiáról és kezeléséről beszélgettünk.

– Az allergének szinte egész évben jelen vannak. Tavasszal a különféle fák virágzásával pollen kerül a levegőbe és az arra érzékeny betegeknél allergiás reakciókat válthat ki. A pollenallergia igen kellemetlen betegség, orrdugulással, orrfolyással jár, viszkető, duzzadt szem, duzzadt nyálkahártya a kísérő tünetei. A pollenallergia első jele lehet a torokkaparás, a bedugult orr, ami miatt a betegek csak szájon keresztül tudnak lélegezni. A pollenkoncentráció napos időben sokkal nagyobb mint eső után. A kezelésben antihisztaminokat, valamint kortikoszteroidokat alkalmazunk, valamint steril tengervizet vagy fiziológiás oldat használatát ajánljuk, ugyanis ezek cseppek vagy spray formájában kaphatók és fizikailag eltüntetik, azaz lemossák a virágport az orr nyálkahártyájáról – mondta dr. Rakić.

A gyermekeknél sokkal nagyobb óvatosságra van szükség a pollenallergia megállapításában és kezelésében, ugyanis meg kell állapítani, hogy allergiáról van szó, vagy az orrmandula miatt lépnek fel a tünetek. A szakember elmondta, hogy a páciensek gyakran ragaszkodnak az allergiateszt eredményeihez, ugyanis előfordulhat, hogy hamis negatív eredményt kapnak a teszten, ugyanakkor a természetben millió növény és pollen van, emiatt a természetben felléphet az allergia, a teszten pedig 12 standard allergént vizsgálnak, és előfordul, hogy éppen a vizsgált allergénekre nem lép fel allergiás reakció.

– A tünetek alapján szoktuk előírni a kezelést, a teszteredmények csak másodlagos szempontúak. A virágpor-allergia nem válthat ki rohamot, mint az asztma. Az fül-orr-gégészet hatáskörébe tartozik még ezenkívül a darázscsípés okozta reakciók, valamint a gyógyszer okozta allergia. Szerencsére az utóbbi években nem kellett légcsőmetszést végrehajtani az allergiás reakciók miatt – mondta a szakorvos.