2024. április 18., csütörtök

Megkezdték a belső tér festését

Szeptemberre teljesen elkészül a Zsinagóga falainak díszítőfestése

Nagy erőkkel folyik a Zsinagóga restaurálása, s a belső tér munkálatai mellett az udvar rendezésén is már dolgoznak. Fehér Andrea, az építkezés vezetője lapunknak elmondta, az épület homlokzata teljes egészében elkészült, a kinti munkák közül még hátra van az udvar rendezése és a kerítéshez kapcsolódó munkálatok.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Már folyamatban vannak a földmunkák, amit a járólapok, pontosabban behaton és klinker betonkockák lehelyezése követ majd. Megkezdtük a kerítés régi részének festését és a műköveket, azaz a piros fedlapkövet is lecsiszoltuk. A kerítés új része is már elkészült, ez azonban egyelőre még a műhelyben van, s a felszerelésére kicsit később kerül sor, ugyanis először a meglévőt kell leszerelni, majd itt is lecsiszolni a köveket és csak ezt követően szereljük fel az újat – mondta az építkezés vezetője.

Mivel az épület homlokzatán már nincs teendő, most teljes erőbedobással a Zsinagóga belső terére koncentrálnak a szakemberek és restaurátorok. Az elmúlt időszakban a padlófűtést teljes egészében befejezték, leverték és újravakolták a falakat, és a múlt héten érkezett magyarországi restaurátorok megkezdték a díszítőfestés előkészületi munkáit is.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Első lépésben a felületek előkészítésére került sor, így a falak legnagyobb részét már leglettelték és lefestették alapszínnel, illetve itt vannak már a díszítőfestés mintái is. A kőrestaurátor a múlt héten befejezte a munkáját, a magyarországi restaurátorok pedig a színek beállításán dolgoznak, vagyis most zajlanak az alapmunkák. A szerbiai műhelyekben készülnek az ólomüvegek, ahol a földszinti padok asztalosmunkálatait és az ajtók javítását is végzik. A karzaton lévő padok restaurálását, pontosabban festését egy héten belül kezdik a helyi szakipari munkások, a magyarországi műhelyekben pedig a fémrészek, mégpedig a központi csillár, a kis égők és a donációs láda restaurálása, továbbá a fabútorok, vagyis a bíma bútorainak és ajtóinak restaurálása folyik. Már megrendeltük a burkolóköveket is, melyek úgyszintén külföldön készülnek.

Mint Fehér Andrea elmondta, semmilyen fennakadás nem volt a munkálatok során, így azok ütemterv szerint haladnak és minden arra mutat, hogy tartani tudják a kiszabott határidőket. Júniusban kezdik a falak díszítését, azaz a színek felvitelét. Ez a munka szeptemberig be is fejeződik, s akkor az épület belsejében lévő állványt is teljesen szétszerelik. A padló burkolólapjait október és november folyamán fogják lehelyezni, a karzaton lévő padok festése után augusztus folyamán kerül sor a padló csiszolására, a tervek szerint pedig decemberre már csak az apróbb munkálatok maradnának hátra, többek között a bútorok behordása. Az udvar rendezésével várhatóan július végére készülnek el.