2024. április 23., kedd

Természet, művelődés és közösség

Palics érdemes polgára kitüntetést kapott dr. Huszár Elvira karnagy és Milan Uzelac a palicsi Szent Orbán-napi ünnepségen

Palics helyi közössége kilencedszer ünnepli Szent Orbán napján a település napját. Az idén Palics első írásos említésének 555. évfordulójáról is megemlékeztek. Ez alkalomból négynapos rendezvénysorozat várta a látogatókat, amely tegnap zárult. Az ünnepség keretében pénteken a Szent Orbán-templomban megtartott szentmise után a Vigadó konferenciatermében ünnepi ülésre került sor. Az egybegyűlteket Dobó Márta, a palicsi helyi közösség elnöke köszöntötte: 

Dr. Huszár Elvira és Milan Uzelac, Palics kitüntetett polgárai (kép: Gergely Árpád)

Dr. Huszár Elvira és Milan Uzelac, Palics kitüntetett polgárai (kép: Gergely Árpád)

– Amikor Palicsról szólunk, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy természeti kincsekkel gazdag élővilág vesz minket körül, amely felett gyakran szemet hunyunk és csak a hiányosságokat látjuk. Palicson egykor gazdag művelődési élet is zajlott, amely rendszeresen idevonzotta a helybelieket és környező települések lakosait. A háborús idők viszont nem kímélték Palicsot sem, településünk egy időre elveszítette régi fényét, de több évi munka gyümölcseként most újra a Vigadóban vagyunk, amely régi pompájában tündököl, és számos műsornak ad otthont.

Folyamatban van a fürdőváros építése és a tó megújításának természetvédelmi projektuma is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a település lelkét az itt élő emberek alkotják. Sokan közülük a múltban mertek nagyot álmodni. Kötelességünk ezt a lelkületet megőrizni és továbbadni az ifjú korosztálynak. Palics lelkületét a természet, a művelődés és a közösség adja. Idei évfordulónk azt sugallja, hogy készen állunk nem csupán megidézni, hanem visszaállítani településünk régi fényét – hallottuk Dobó Mártától, majd Újszász – Palics testvértelepülésének – polgármestere, Molnár Péter gratulált a település napja alkalmából.

A Palics helyi közösség közgyűlése minden évben felhívást intéz a lakosokhoz az érdemes polgár jelölést illetően. A kitüntetést azok kapják, akik bizonyítottan sokat tettek a település fejlesztéséért, és a növelték Palics hírnevét. Az idén ketten részesültek kitüntetésben, dr. Huszár Elvira karnagy és Milan Uzelac. Huszár Elvira elmondása szerint, palicsi lévén ez a kitüntetés számára a legkedvesebb, Milan Uzelac pedig arról szólt, hogy tízéves volt, amikor Palicsra költözött. Máshol nem is élne, és tetteivel igyekszik bizonyítani ragaszkodását a településhez.

A műsorban fellépett a Palics MME Sziporka néptánccsoportja

A műsorban fellépett a Palics MME Sziporka néptánccsoportja

Az ünnepi ülésen művelődési műsorra is sor került, felléptek a szabadkai Zeneiskola végzősei, Brezovszki Gergő és Krmpotity Dominika, a Mladost ME táncosai, továbbá a szabadkai nyugdíjas egyesület Adagio kórusa, Kis Miskolci Diána vezényletével és a Mon Mirage táncegyüttes, Máté Krisztina zongorán, valamint a Palics MME Sziporka néptánccsoportja Brezovszki Tamara és Brezovszki Roland felkészítésével. Az est a Folk Music Festtel folytatódott.

Szombaton, az Orbán-napok ünnepélyes megnyitója után, a Vigadó teraszán az Arena Zabatkiensis Borlovagrend díjazta a legjobb borokat és borászokat. Mint Dragutin Miljkovićtól, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymesterétől hallhattuk, tizenhárom éve szervezik meg a rendezvényüket, de ezúttal a bormustrára és osztályzásra rekordszámú, 109 minta érkezett 54 borászatból, kétharmaduk díjban részesült.

Az Orbán-napok keretében sor került az ABC&T képzőművészeti csoport kiállítására, Hulló István könyvbemutatójára, bográcsfőzésre, kézműves kirakodóvásárra, kispályás labdarúgótornára, foglalkozásokra gyermekek számára, a palicsi Rotary Club humanitárius akciójára, a szabadkai Gyermekszínház és a Palicsi Színjátszó Grund fellépésére, a Kárpát-medencei Népdalkörök Találkozójára, a rendezvénysorozat záróeseménye pedig a szabadkai és a svédországi Pro Musica kórusok közös koncertje volt.