2024. április 23., kedd

Ezerötszáz gyerek táncolt Óbecsén

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében pénteken délután Óbecsén 21. alkalommal rendezték meg az általános iskolások Kőketánc énekes népi gyermekjáték- és néptáncvetélkedőjét. A kétnapos szemlén 62 csoport lépett fel Vajdaság több mint 30 településéről, vagyis összesen másfél ezer óvodás és általános iskolás gyerek.

Szabó Gabriella, a Kőketánc megálmodója és a rendezvény főszervezője szerint bár a szórványban működő tánccsoportok továbbra is nehéz helyzetben vannak, nagy öröm az, hogy a megfelelő szakemberek támogatásának köszönhetően közülük is évről évre egyre többen állnak színvonalas produkcióval a Kőketánc közönsége elé.

A produkciókat Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter kecskeméti, valamint Czékmánné Fejes Katalin hódmezővásárhelyi zsűritag értékelte. Lukács László évek óta jár Vajdaságba zsűrizni és tanítani is. A tapasztalatairól elmondta: a munka nem hiábavaló, évről évre fejlődnek a csoportok, a kitartás és a lelkesedés pedig arra utal, hogy a néptáncnak, népzenének Vajdaságban nemcsak múltja és jelene, de jövője is van.

A rendezvény házigazdája és társszervezője az idén is az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör volt.