2024. április 19., péntek

Nagy durranással avatnak központot Óbecsén

Június 17-én adják át rendeltetésének a város megújult főterét – Beszélgetés Dragan Tošić polgármesterrel

Tavaly szeptember 15-én kezdték meg Óbecsén a város főterének az átépítését. A teret június 17-én egy egész estés koncertesemény keretében adják át a gyalogos forgalomnak. A fél nyolckor kezdődő ingyenes programban a Van Gogh, a Plavi orkestar, a Maljčiki (tribute to Vlada Divljan), a magyarországi Anna and the Barbies együttes, valamint a Državni posao lép fel. Ebből az alkalomból beszélgettünk városrendezési fejlesztésekről és munkahelyteremtő beruházásokról Dragan Tošić polgármesterrel.
Bár rövidesen ünnepélyesen átadják rendeltetésének az új központot, végső külalakját csak őszre nyeri majd el. Milyen munkákkal maradnak addig adósak?
– A június 17-ei rendezvény idejére elkészül a központban a térkőburkolat, és megkezdődött a szökőkutak építése is, de azokat csak őszre fogják befejezni. Ekkor ültetjük el a fákat is és helyezzük ki a padokat. A növények jól megtermett példányok lesznek, így nem kell majd éveket várni arra, hogy díszítsék a város központját. Októberre igazán szép terünk lesz Óbecsén.
A városrendezésnek ez csak a kezdete. Mivel folytatódik?
– A tágabb központ csinosításában a tér átépítése valóban csak az első lépést jelenti. A Than fivérek utcát is rendbe hozzuk, a Jovan Zmaj utcáig térkőburkolatot helyeznek majd le, a Műszaki Iskola előtti részen megújítjuk a zöldterületet, a PIK-épületében működő bankok előtt megszépül majd az utca, a zöldövezet és a parkoló, valamint a PIK épülete és a községháza közötti kis teret is helyre kell hozni.

A Dositej utca felújítására folyamatban van a közbeszerzési pályázat kiírása. Itt már júniusban szeretnénk megkezdeni a munkálatokat: aszfaltozzuk majd az utat, térköves járdákat építünk, a kábelek a földbe kerülnek, és hangulatos kandelábereket is kihelyezünk. Ehhez hasonló stílusban születik majd újjá várhatóan jövőre a Csillag tér is, és a Miloš Crnjanski utcának ettől a tértől az Erdőtelepítők parkjáig történő felújítását is hasonlóképpen képzeljük el. Ehhez az egységes városképhez szeretnénk majd felzárkóztatni az autóbusz-állomás utcáját és a Zöldfás utcát is, amelynek felújítására most pályáztunk a Gazdasági Minisztériumnál. A Tiszára vezető Zöld korzót is rendbe hozzuk majd.
A településeken lesznek-e hasonló beruházások?
– Bácsföldváron az idén szeretnénk megkezdeni az óbecsei, újvidéki és csúrogi út találkozásánál a körforgalom építését.
Ha már szóba hozta az imént az óbecsei Zöld korzót: a szobor szállítása miatt a központból a Tiszára még februárban eltávolították innen a lámpákat, amelyek még mindig nem kerültek vissza a helyükre. Miért?
– Erről nem tudtam. Az elkövetkező két napban visszakerülnek a helyükre.
Még mindig a Tiszánál maradva: a fürdőberuházás miatt az önkormányzat megvette a romos állapotban lévő Halászcsárdát. Mi lesz a sorsa?
– A Halászcsárdát a nyár folyamán lebontjuk. Ezen a területen továbbra is gyógyfürdőt szeretnénk létesíteni, de ehhez partnert kell találnunk.
Akkor most már ki lehet mondani azt, hogy az arab befektető, aki óriási ígéretekkel érkezett Óbecsére, nem épít majd itt gyógyfürdőt?
– Az volt a gond, hogy ez a befektető a fürdőnek szánt telek mellett igényt tartott volna a két zsilip közötti szigetre is. Ennek akkor tulajdonjogi akadályai voltak. Mi nem adtuk fel a tervünket, hogy ez a gyógyfürdő megépüljön, de ezt a szép, nagy telket a Tisza mellett továbbra is csak a sziget nélkül fogjuk felajánlani a potenciális beruházóknak.
Miként szándékoznak ehhez a tervükhöz új, komoly partnert találni?
– A beruházáshoz van egy megvalósíthatósági tanulmányunk, amelyet szerintem érdemes lesz újra átnéznünk, aktualizálnunk. Ha ezzel elkészülünk, kész vagyok házalni vele. Vannak érdeklődők, tegnap is jártak ez ügyben nálunk, de nem akarok többé ebben az ügyben olyan hangzatos bejelentéseket tenni, mint az elődeim, mert minden jó szándék ellenére rosszul sülhet el a végén. Nekünk ez stratégiailag fontos ügy, és a beruházás majd megvalósul.
Munkahelyteremtő beruházásokról be tud-e számolni?
– Az ipari övezet telkeire több érdeklődő is van, és két parcellát is sikerült értékesítenünk a közelmúltban: az egyik a Szójagyár mellett található, ahova biomassza-üzem építését tervezik, a másik pedig a Knott mellett van, ahol a Knott bővíti majd a termelését. Bácsföldváron a Deko varróüzemben egy horvát cég kezdi meg rövidesen a működését. Autós üléshuzatokat varrnak majd ott, jelenleg mintegy húszan vannak képzésen, de a tulajdonos csaknem száz varrónővel tervez. A kábelkorbácsokat gyártó zentai Tisza Automotive Óbecsén megvette a KTC volt épületét a Botrán, ahol 300 munkással bővítik majd a gyártásukat. A Törökbecséről és Óbecséről Zentára utazó csaknem 150 fő átkerül majd ebbe üzembe, ehhez még az idén várhatóan 80-100 további munkást vesznek fel, később pedig tovább bővül a termelésük.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat óbecsei fiókintézetének az álláshirdetése szerint a Tisza Automotive képviselői június 8-án 9 órára várják a községháza nagytermébe az érdeklődőket, ahol elbeszélgetnek a jelöltekkel. Az érdeklődők a pályázati feltételekről többet a 066/8200-452-es telefonszámon vagy a posao@robotica.rs e-mail-címen tudhatnak meg.