2024. március 29., péntek

Alkotásra és gyűjtésre buzdítanak

Adán több amatőr gyűjtő és festő állította ki numizmatikai és filatéliai gyűjteményeit, valamint képzőművészeti alkotásait

Régi és forgalomban lévő bankjegyek, arany- és ezüstpénzek, emlékpénzek a világ minden részéből, hazai és nemzetközi bélyegsorozatok, történelmi értékű katonai kitüntetések Lastovics Máté, Uliján Levente és Uliján Soma gyűjteményéből.

Továbbá különböző technikával készült festmények, művészi maszkok és kisplasztikák Dušan Riđički amatőr festő életművéből. Mindezek láthatók Adán azon a kiállításon, amelyet Uliján Károly amatőr numizmatikus és Dušan Riđički amatőr festő kettős céllal szervezett meg:
– A kiállításnak művészi, kulturális és anyagi értéke is van, hosszú évek során készítettük és gyűjtöttük össze. A célja, hogy ösztönözze, buzdítsa a fiataljainkat, hogy alkossanak és gyűjtsenek, valamint ezen keresztül is megismerjék hazánkat és a világ kultúrájának és történelmének egy-egy szeletét – magyarázta Uliján Károly szervező. – A kiállításon láthatóak azok a képzőművészeti alkotások, amelyeket Dušan Riđički készített, aki nagy tehetség, és több adai fiatalt készített fel a művészeti akadémiára. A kiállítás másik részében a világ pénzei láthatók Nepáltól Szerbiáig. Teljes kollekciók fém- és papírpénzből, pénzritkaságok, próbanyomatok, olyan pénzek, amelyek egyáltalán nem is voltak forgalomban. Főleg a szerb és a magyar pénzek dominálnak, de vannak olyan ritkaságok, mint az egykori amerikai elnök, Barack Obama engedélyével vert ezüstdollár, amelyet mindössze tízezer példányban adtak ki. Megtalálhatók itt kitüntetések is. A bélyegsorozatok is jelen vannak szép számban, köztük szerb és magyar bélyegek – közölte a szervező.
A kiállítás május 25. és 31. között tekinthető meg mindennap 9-től 13 óráig, illetve 17-től 19 óráig Adán a Plava Tačka Kft. épületében (Tito marsall u. 14.).