2024. március 28., csütörtök
FORMULA–1 - HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Vettel megakadályozta Räikkönen győzelmét

A Ferrari több sikertelenségi sorozata is megszakadt a csapat számára tökéletesen alakuló Monacói Nagydíjon, amely csak a táv utolsó negyedére pörgött fel igazán, onnantól viszont számos emlékezetes pillanatot szolgáltatott.

A szombati időmérő edzés remek alapozást adott ahhoz, hogy a közönség izgatottan várja a hercegség történetének 75. nagydíját az egész héten napos Monacóban. A bajnoki esélyes Lewis Hamilton ugyanis sokáig nem találta a tapadást gumijaival, majd egy sárga zászlós szakasz miatt korán ki is esett a küzdelemből, és csak a 13. rajthelyre került. Fő riválisa, Sebastian Vettel eközben a második helyre kvalifikálta magát, ám nála is gyorsabbnak bizonyult csapattársa, Kimi Räikkönen, aki ezzel közel kilenc év után, a 2008-as Francia Nagydíj óta először foglalhatta el az első helyet a rajtrácson, ezzel pedig fel is állított egy új rekordot, hiszen senkinek két egymást követő pole-pozíciója között nem telt még el ilyen hosszú idő az F1 történetében. Innen pedig Monaco csekély előzési lehetőségeit ismerve okkal lehetett bízni abban, hogy a finn a régóta vágyott győzelmet is megszerezheti.

A startnál Räikkönen meg is őrizte a vezetést csapattársa, valamint Valtteri Bottas és a két Red Bull előtt. A pálya azonban ezúttal is hű volt önmagához, és a szűk utcák nem tették lehetővé, hogy csaták alakuljanak ki az egymást követő versenyzők között. Az idénre 20 centiméterrel kiszélesedő autók ráadásul még kisebbnek éreztették a helyet a szalagkorlátok között. A gumik tartóssága miatt csak az egyetlen kötelező bokszkiállással terveztek a pilóták, ez viszont hozott néhány fordulatot az élmezőnyben is, miután bebizonyosodott, hogy a szokásos „elé vágás” taktikája ezúttal nem működik, és azok kerültek előnybe, akik későbbre halasztották a kerékcseréjüket. Így tudta kicselezni a Red Bull is a Mercedest, hiszen míg Max Verstappen korai kiállásával reagálásra kényszerítették Bottast, addig Daniel Ricciardo tovább kint maradt, és gyorsabb köreivel át is vette a 3. helyet. Változás történt azonban az élen is, Räikkönen öt körrel Vettel előtt látogatta meg csapatát, a német pedig az előtte felszabadult pályán néhány gyors körrel megalapozta, hogy már az élre térjen vissza. A megfordult felállás után Vettel azonban hamar növelni is tudta az előnyét, ezzel bizonyítva, a két Ferrari közül ő volt képes az erősebb tempóra.

A Ferrari-versenyzők és a hercegi család

A Ferrari-versenyzők és a hercegi család

Még így is a 78 körös futam 59. köréig kimondottan eseménytelenül zajlott a futam, ekkor viszont bekövetkezett az a káosz, amely mindig elengedhetetlen a Monacói Nagydíj izgalmassá tételéhez. Ebben Jenson Button játszott kulcsszerepet, a világbajnok ugyanis erre a hétvégére visszaugrott a McLarenbe az Indianapolis 500-on való szereplést választó Fernando Alonso helyére. A brit gyorsan ráérzett az új autókra, hiszen a remek 9. helyre kvalifikálta magát, bár a Honda szokásos motorcseréi miatt a mezőny végéről kellett rajtolnia. Button versenye viszont már rossz emlékkel végződött számára, hiszen amikor egy merész manőverrel Pascal Wehrleint próbálta volna megelőzni az alagút előtt, a két autó összeért, a Sauber a levegőbe repült, és oldalára dőlve, befelé fordulva állt meg a fal mellett. Wehrlein szerencsére sértetlenül szállt ki az autóból, a safety car azonban összesűrítette a mezőnyt, ami több további incidensnek is megágyazott: Marcus Ericsson egészen példátlan és ügyetlen módon akkor csapódott a falnak, amikor lekörözött pilótaként megpróbált elmenni a biztonsági autó mellett.

Az élen álló párost azonban már semmi nem zavarta meg, így a Ferrari Vettel vezetésével a 2010-es Német Nagydíj óta először szerzett kettős győzelmet, a csapat ráadásul egy 16 éves balszerencse-szériát tört meg azzal, hogy 2001 óta először nyert Monacóban. Persze miután a Ferrarinál házon belül megint olyan lett a sorrend, ami a bajnoki csatában jobban álló Vettelnek kedvez, elkerülhetetlenül felmerült, hogy a csapat szándékosan ütemezte így pilótáinak taktikáját. Ezt a felvetést mindketten elutasították, bár Räikkönen láthatóan szomorú volt a végeredmény miatt, és a Magyar Szó kérdésére is csak annyit mondott, saját döntése volt a kerékcsere rossz időzítése: „Ma ez jutott nekem. Nem tudom, hogy mi lett volna, ha tovább várok a kiállással. Lehet találgatni, de ez most már úgysem változtat semmin. A csapat számára mindenesetre jó eredmény született.”

Vettel a leintést követően azt mondta, nem is számított arra, hogy az ő stratégiája lesz az előnyösebb: „Közel haladtunk egymáshoz, és ilyenkor mindig az a szokás, hogy az elöl álló autó hajthat először a bokszba, hiszen a friss gumikkal elméletileg gyorsabban haladhat. Csak azért nyomtam annyira a kiállásom előtt, hogy Valtteri előtt tudjak maradni, és engem is meglepett, amikor végül az élen találtam magam. Meg tudom érteni, hogy Kimi nem boldog, hiszen jól vezetett az első etapban, és mindig kellemetlen élmény, amikor valaki előtted jön ki a bokszból. Persze elfogadom a győzelmet, nagyon örülök neki, de tudom, hogyan érez most ő.”

A Monacói Nagydíj végeredménye: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:44:44,340, 2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +3,1 másodperc hátrány, 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +3,7, 4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +5,5, 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) +6,1, 6. Carlos Sainz (spanyol, Toro Rosso) +12,0, 7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +15,8, 8. Romain Grosjean (francia, Haas) +18,1, 9. Felipe Massa (brazil, Williams) +19,4, 10. Kevin Magnussen (dán, Haas) +21,4 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 129 pont, 2. Hamilton 104, 3. Bottas 75, 4. Räikkönen 67, 5. Ricciardo 52, 6. Verstappen 45, 7. Pérez 34, 8. Sainz 25, 9. Massa 20, 10. Ocon 19 stb.

Csapatok: 1. Ferrari 196 pont, 2. Mercedes 179, 3. Red Bull 97, 4. Force India 53, 5. Toro Rosso 29, 6. Williams 20, 7. Renault 14, 8. Haas 14, 9. Sauber 4, 10. McLaren 0.