2024. április 25., csütörtök

Hatvankét esztendős a Sterija Játékok

Pénteken kezdődött a jeles újvidéki színházi rendezvény

A fesztivált, melynek idei versenyprogramjában kilenc előadás szerepel, Mirjana Gardinovački nyugalmazott színésznő nyitotta meg, aki elmondta, minden színház számára nagy megtiszteltetés, hogy részt vehet a Sterija Játékokon, és már a válogatásba történő bekerülés is presztizsértékű. Színvonalas előadást létrehozni azonban korántsem könnyű, de a színházművészetben a különféle hivatású személyek egyformán fontosak az előadás létrehozásában. Kifejtette, a színháznak – melyet gyakran a társadalom tükrének nevezünk –, annak ellenére, hogy a problémákat nem tudja megoldani, az emberrel és a társadalommal foglalkozva az a küldetése, hogy rámutasson ezekre a nehézségekre.

Felvételünkön a megnyitó előadás  egy jelenete látható (fotó: Dávid Csilla)

Felvételünkön a megnyitó előadás egy jelenete látható (fotó: Dávid Csilla)

A megnyitó után a Dušan Kovačević azonos című filmjén alapuló Ko to tamo peva című balettjét láthatta a közönség, melynek rendezését és koreográfiáját Staša Zurovac jegyzi, a zenéjét pedig Vojislav Voki Kosić szerezte.

Szombaton, május 27-én, az Újvidéki Színház nagytermében 19.00 órától mutatták be a Beogradsko dramsko pozorište Moje dete című produkcióját, melyet Ana Đorđević adaptált és rendezett. Stojan Srdić műve azt bizonyítja, hogy lehetséges olyan kivételesen aktuális művet írni, amely mentes a napi politika banalitásaitól. A roma kisebbséggel, vagyis egy marginalizált etnikai közösséggel foglalkozva Srdić egy sokrétű társadalmi-szociális problémát közelít meg az intim szféra oldaláról. A társadalmi környezethez való alkalmazkodás hiánya, az elutasítás, az intolerancia, az incesztus, a családok felbomlása, a bürokrácia elutasítása olyan témák, melyeket érzékelhető mértékű dramaturgiai stilizációval mutat be ez a megrázó előadás.

A közönség vasárnap, május 28-án, a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán 21.00 órától láthatta a zombori Népszínház Maestro című előadását Milan Nešković rendezésében. A Milivoje Mlađenović darabjából készült produkció az ikonikus zombori festő, Milan Konjović különlegesen izgalmas, kreatív, kalandos és gazdag életét mutatja be, mégsem önéletrajzi vagy történelmi dráma zajlik a szemünk előtt, hanem egy sajátos játék, melyben Milan Konjović életének és művészetének mozzanatait át- meg átszövi a fikció és az irónia, közben pedig végigkövethetjük a művész küzdelmét az idő, a körülmények és a provincializmus ellen.