2024. március 28., csütörtök

Több mint 70 embert mérgezéssel kórházba szállítottak egy albániai ellenzéki rendezvényről

Legalább 76 embert szállítottak vasárnap mérgezési tünetekkel az albán főváros, Tirana kórházaiba az ellenzéki, jobboldali Albán Demokrata Párt (ADP) választási kampánynyitó rendezvényéről - jelentette a macedóniai Alsat-M televízió.

A televízió tudni véli, hogy a kórházba szállítottak között van Lulzim Basha, az ADP vezetője is. A rendőrség szerint a rendezvény résztvevőinél azonos tüntetek jelentkeztek: égető érzés a szemekben és a felsőtest bőrfelületének kipirosodása.

A szemtanúk beszámolója szerint a gyűlésen az ADP-vezető fellépése közben fehér port láttak a levegőben. A tiranai rendőrségre hivatkozva a televízió közölte azt is, hogy a szükséges orvosi ellátást követően a kórházba került aktivisták többségét hazaengedték, azonban három - súlyos állapotban lévő - páciens további kezelésre szorul.

A biztonsági erők közlése szerint a tiranai főügyészség szakértői külön csoportot hozott létre az incidens kivizsgálására. A hatóságok egyelőre nem értékelték a történteket.

Albániában június 25-én tartanak parlamenti választást, az előzőt 2013 júniusában rendezték. Azon a Szocialista Párt vezette baloldali választási szövetség győzött a szavazatok 57 százalékával, a jobboldali Albán Demokrata Párt - amely előtte 8 évig hatalmon volt - 39 százalékot szerzett.