2024. március 29., péntek

Nincs megállapodás a klímaegyezmény ügyében

Terrorizmusellenes nyilatkozatot fogadtak el a G7-csoport taorminai csúcstalálkozóján

A migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport taorminai csúcstalálkozójának zárónyilatkozata, amelyből kiderül, hogy a párizsi klímaegyezmény kérdésében megállapodás nélkül zárult a csúcs.

A csúcstalálkozó eredményes volt, igazi vita zajlott – mondta sajtótájékoztatóján a házigazdától elvárható kötelező derűlátással Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök. Az olasz politikus a pénteken elfogadott terrorizmusellenes nyilatkozatot nevezte a csúcs legjelentősebb eredményének.

A párizsi klímaegyezmény ügyében előrelépésre számítóknak azonban csalódniuk kellett. Angela Merkel német kancellár közlése szerint „nagyon nem kielégítően” zajlott a párizsi klímaegyezmény alkalmazását érintő vita. Theresa May brit miniszterelnök már pénteken este visszautazott Londonba.

Az olasz sajtó értesülései szerint számos vita kísérte a szicíliai csúcs zárónyilatkozatának összeállítását, főleg ami a migrációt, a klímaegyezményt, valamint a kereskedelmi politikát illeti. Az olasz sajtót a klímamegállapodás eddigi ellenzőjének, Donald Trumpnak a viselkedése is külön foglalkoztatta. Az amerikai elnök a szombat reggeli tanácskozásra félórás késéssel érkezett meg. A Corriere della Sera szerint Trump a világ vezetőinek találkozóján többet beszélgetett Taormina boltosaival, mint politikustársaival.

Az olasz sajtó beszámolója szerint a világ hét, iparilag legfejlettebb országa között ellentétek vannak a migráció, a klímaváltozási megállapodások, valamint a külkereskedelem kérdéseiben, és ezért nehezen született meg a csúcstalálkozó zárónyilatkozata.

Az egyik fő vitakérdés a párizsi klímamegállapodás volt. Paolo Gentiloni olasz kormányfő elismerte, hogy a csúcson nem született megállapodás a klímaegyezményről: „hatan egyetértettünk, az USA még nem foglalt állást”. Az olasz kormányfő azt mondta, „halvány fogalma” sincsen, az amerikai fél mennyi idő alatt hozza meg döntését. Kijelentette, „minden lehetséges eszközzel” igyekeztek hatni az amerikai félre, hangsúlyozva, hogy az éghajlatváltozás problémája nem kizárólag bolygónk jövőjéről szól, hanem rendkívüli gazdasági lehetőségeket is kínál. Paolo Gentiloni megjegyezte, hogy az éghajlatváltozás és a migráció kapcsolatban áll egymással.

Kijelentette: a Szicíliában rendezett találkozónak feladata volt, hogy a „humanitárius befogadásra” emlékeztessen, de ezen a csúcson nem zajlott „különösebb vita a migrációról”. Hozzátette azonban, hogy Afrika központi témaként szerepelt.

Olasz sajtóértesülések szerint a római kormány külön migrációs dokumentumot akart a zárónyilatkozathoz csatolni, erre azonban nem került sor.

Újságírói kérdésre válaszolva Paolo Gentiloni azt mondta, Donald Trumpot „párbeszédre nyitott, kíváncsi, tanulni kész, érdekes” embernek találta, akit elsősorban a csúcs Afrikáról tartott panelmegbeszélése érdekelte.

A G7-csúcs eredményeit összefoglalva Angela Merkel megjegyezte, hogy Washington teljesen elszigetelődött ebben a vitában, elutasítva azt, hogy elkötelezze magát a 2015-ös párizsi klímamegállapodás végrehajtása mellett.

„A klíma kérdéséről folytatott vita egésze nagyon nehezen zajlott, hogy ne mondjam, nagyon nem kielégítően” – mondta Merkel az újságíróknak. „Semmi tanújele annak, hogy az Egyesült Államok vajon részese marad-e a párizsi megállapodásnak vagy sem” – jegyezte meg.

A német kancellár hozzátette, hogy bár a kereskedelemről szóló vita szintén nagyon nehéz volt, ebben a kérdésben Donald Trump amerikai elnök beleegyezett a G7-csúcs zárónyilatkozatának olyan megszövegezésébe, amely a protekcionizmus elleni harcot ígér, és elkötelezi magát egy szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rend mellett.

Trump elnök egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hozza meg döntését arról, hogy kormánya támogatja-e a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó párizsi megállapodást.

„A jövő héten hozom meg végleges döntésemet a párizsi megállapodásról!” – írta bejegyzésében az amerikai elnök.