2024. április 18., csütörtök

Féktelen habzás

Forrnak az indulatok a kétszáz millió lakosú Brazíliában, és egyre szaporodnak a tüntetéseken a „Fora Temer!”, vagyis Temer, takarodj! feliratú transzparensek. Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb gazdasági-politikai befolyással bíró országában egyre többen követelik a 76 éves Michel Temer elnök távozását, aki 2016-ban vette át hivatalát.

A tiltakozók kórusának hangja is erősödik. „Koncertjük” már régóta tart. Röviddel azután kezdődött, hogy egy kellemetlen vizsgálat és a sorozatos tömegtüntetések hatására a parlament (tavaly májusban) felfüggesztette hivatalából, majd utána (augusztusban) végleg megfosztotta hatalmától a munkáspárti (PT) Dilma Rousseffet, mivel Brazília első elnök asszonyaként 2014-ben meghamisította a költségvetési adatokat. A nemzeti kőolajvállalathoz, a Petrobrashoz kapcsolódó példátlan korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozták a nevét, de bizonyítékot nem találtak ellene.
A helyére került, jogi végzettségű Temer alighanem abban a reményben vette át hivatalát, hogy 2019-ig vezeti hazáját, amelynek irányítása már májusban a kezébe került, miután Rousseffet elmozdították tisztségéből. Addig (2011 óta) alelnökként vett részt a politikában.
Temert már kezdettől fogva élesen bírálták ellenfelei. Az utóbbi időben pedig kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a tavalyi tiltakozók „Fora Dilma!” feliratú transzparensein nevet cseréltek, s immár az ő lemondását követelik.
A múlt héten több városban is hatalmas tömegek vonultak az utcára, sürgetve a távozását. Az elnök azonban hajthatatlan, ragaszkodik a székéhez.
Kitartóak az ellenfelei is, akiknek a minap a sajtó újabb bátorítást adott. A közzétett médiainformációk ugyanis arra utalnak, hogy Temer belekeveredhetett a Petrobras-afférba. Sőt egy megbízottja lefizethette mindazokat, akik tudhattak az esetleges érintettségéről.
A hallgatásért cserébe állítólag Eduardo Cunha, a parlament korábbi házelnöke is kapott pénzt. A megvesztegetett Cunha már börtönben ül (korrupció miatt), s hajlandó együttműködni a nyomozókkal, akik immár értékes tanúként kezelik.
Bár Temer tagad, a legfelsőbb bíróság vizsgálatot rendelt el az ügyben.
Az ügyészség ugyanakkor azt gyanítja, hogy az elnök – több politikustársával – zsákutcába akarta téríteni, de legalábbis hátráltatni próbálta a Petrobras-botrány ügyében 2014-ben, Autómosó fedőnéven indított kiterjedt nyomozást. Az igazságszolgáltatás akadályozása miatt ezért a főügyész a múlt pénteken vádat emelt ellene.
Az „autómosók” tehát nem a fékre, hanem a gázra léptek, s folyamatosan teregetik ki a politikusok szennyesét. Az ügy emiatt egyre jobban habzik.
Az utcán meg egyre többen követelik Temer távozását. A parlamentben is sokan zúgolódnak ellene, sőt szövetségeseinek egy része is követeli a lemondását.
A hatóságok munkájának eredményeként közben folyamatosan bővül a gyanúsítottak és letartóztatottak köre. A kormányzatból miniszterek, a parlamentből (egykori és jelenlegi) képviselők keveredtek bajba. Többen őrizetbe kerültek, néhány cégvezetővel együtt. A gyanú árnyéka vetül az ország eddigi legnépszerűbb elnökére, Luiz Inácio Lula da Silvára is.
Közös jellemzőjük, hogy mindannyian érintettek a Petrobras-ügyben. Ennek az a lényege, hogy az állami kőolajvállalat túlárazott szerződéseket kötött építőipari cégekkel, amelyek az elvégzett munkáért kapott pénz egy részét politikusoknak és pártoknak, elsősorban a baloldali PT-nek adták tovább.
Az ügyeskedés, megvesztegetés olajozottan működött, nagy összegek folytak el. A résztvevők 14 milliárd dollárral károsították meg a Petrobrast, illetve többségi tulajdonosát, az államot.
A részletekről a már bebörtönzött Cunha folyamatosan vall az ügyészségen. Neki köszönhetően már csaknem 80 magas rangú politikus ellen indult vizsgálat. Közöttük van a parlament felsőházának 29 tagja és az alsóház 42 képviselője.
A vádat erősítik az Odebrecht-számlák is. A kontinensen nagy befolyással bíró építőipari mamutcég 77 vezető beosztású alkalmazottját gyanúsítják visszaéléssel a Petrobras-ügyben. Marcelo Odebrecht tulajdonost már el is ítélték (19 éves börtönbüntetésre).
Ellenfelei legszívesebben azonnal rács mögé dugnák a rendkívül népszerűtlen Temert is, akit már az induláskor is kevesen tartottak alkalmasnak az ország vezetésére. Elképzelhető, hogy politikai riválisai büntetőjogi felelősségre vonási eljárást (impeachmentet) kezdeményeznek ellene a parlamentben, miként ez hivatali elődje, Rousseff esetében is történt.
Pedig a jobbközép Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) támogatását élvező államfő tavaly nagy ambíciókkal indult. Beiktatásakor „új korszakot”, nyugalmat és növekvő gazdaságot ígért a 2015 óta tartó mély recesszió helyett. Fontos célkitűzésként jelölte meg a politikai stabilitás szavatolását is, amitől a külföldi befektetők tömegesebb megjelenését és a súlyos belpolitikai válság enyhülését remélte.
Reformokat is ígért, de ezek egy része kudarcba fulladt, a tervezett megszorító intézkedések miatt. Brazíliában ugyanis, ahol még sok indián törzs él szinte kőkorszaki körülmények között, komoly gondot okoz rávenni az embereket arra, hogy húzzák meg a nadrágszíjat, miközben naponta jelennek meg hírek a hatalom pénzéhes és enyves kezű főembereiről.